Overwegingen bij COM(2014)583 - Sluiting protocol bij associatie-overeenkomst met Marokko ivm de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds (hierna 'de Overeenkomst' genoemd), is op 26 februari 1996 in Brussel ondertekend en op 1 maart 2000 in werking getreden.

(2) De Republiek Kroatië is op 1 juli 2013 toegetreden tot de Europese Unie.

(3) Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië dient de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en haar lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, te worden geregeld door middel van een protocol bij de Overeenkomst tussen de Raad, namens de Unie handelend en met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, en het Koninkrijk Marokko.

(4) Op 14 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met de betrokken derde landen. De onderhandelingen met het Koninkrijk Marokko zijn succesvol afgesloten met de parafering van het aan dit besluit gehechte protocol. Het toetredingsprotocol bij de Europees-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en het Koninkrijk Marokko, anderzijds, teneinde rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie, is namens de Europese Unie en haar lidstaten ondertekend in […] op […].

(5) Het protocol moet worden goedgekeurd.