Overwegingen bij COM(2014)690 - Standpunt EU in de Ledenraad van de Internationale Olijfraad ten aanzien van de toetreding van nieuwe leden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij Besluit 2014/664/EU van de Raad[1] is de Commissie gemachtigd om te verzoeken om en te stemmen voor een eenjarige verlenging van de huidige Internationale Overeenkomst van 2005 over olijfolie en tafelolijven[2], aangezien die overeenkomst verstrijkt op 31 december 2014.

(2) Op 19 november 2013 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om namens de Unie onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van een nieuwe internationale overeenkomst voor olijfolie en tafelolijven. Verwacht wordt dat de doelstellingen, de werking en de structuur van de toekomstige Internationale Olijfraad, met inbegrip van de regels die van invloed zijn op de rechten en plichten van de leden, in het kader van deze onderhandelingen opnieuw zullen worden bepaald.

(3) In dat verband is het derhalve niet passend dat de huidige Internationale Olijfraad over nieuwe lidmaatschapsaanvragen zou beslissen. Deze kwestie moet worden geanalyseerd en besproken in het kader dat bij een nieuwe internationale overeenkomst over olijfolie en tafelolijven wordt vastgesteld.