Overwegingen bij COM(2015)380 - Wijziging van Verordening 866/2004 inzake een regeling op grond van de Toetredingsakte inzake onder kwaliteitsregelingen vallende landbouwproducten en levensmiddelen (Cyprus)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij Verordening (EG) nr. 866/2004 van de Raad 3 zijn speciale regels vastgesteld voor goederen, diensten en personen die de lijn overschrijden tussen de gebieden van de Republiek Cyprus waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, en de gebieden waar dat wel het geval is.

(2) Bij Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad 4 zijn kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen vastgesteld die gunstig kunnen zijn voor de desbetreffende producten wanneer ze in de Unie in de handel worden gebracht.

(3) In artikel 3 van Protocol nr. 10 over Cyprus is bepaald dat het Protocol in geen enkel opzicht een beletsel vormt voor maatregelen die worden getroffen ter bevordering van de economische ontwikkeling van de zones van de Republiek Cyprus waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent.

(4) In afwachting van de hereniging van Cyprus moet de manier worden bepaald waarop het controlemechanisme voor goederen die onder Verordening (EU) nr. 1151/2012 vallen en waarvoor het geografische toepassingsgebied zones van de Republiek Cyprus omvat waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, zou worden toegepast in de genoemde zones.

(5) Onder leiding van voorzitter Juncker is op 16 juli 2015 een consensus bereikt over een tijdelijke oplossing voor een mogelijke beschermde oorsprongsbenaming voor Halloumi/Hellim-kaas, die moet worden toegepast in afwachting van de hereniging van Cyprus. Deze verordening doet geen afbreuk aan de prerogatieven van de Commissie in het kader van Verordening (EU) nr. 1151/2012, met inbegrip van het onderzoek van de aanvragen tot registratie.

(6) Overeenkomstig deze consensus zal de Commissie ervoor zorgen dat de desbetreffende EU-wetgeving volledig wordt gerespecteerd, zoals voorzien in de EU-verdragen.

(7) Deze verordening doet geen afbreuk aan een mogelijk toekomstig besluit van de Commissie tot opheffing van het verbod op het verkeer van de desbetreffende dierlijke producten uit hoofde van artikel 4, lid 9, van Verordening (EG) nr. 866/2004.