Overwegingen bij COM(2015)512 - Standpunt EU in het Comité voor de TIR-Overeenkomst t.a.v. wijzigingen in de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst) van 14 november 1975 werd bij Verordening (EEG) nr. 2112/78 1 van de Raad namens de Europese Economische Gemeenschap goedgekeurd en is op 20 juni 1983 in de Gemeenschap in werking getreden 2 .

(2) Een geconsolideerde versie van de TIR-Overeenkomst werd gepubliceerd als bijlage bij Besluit 2009/477/EG 3 van de Raad, waarin is bepaald dat de Commissie toekomstige wijzigingen van de Overeenkomst voortaan bekend zal maken in het Publicatieblad van de Europese Unie met vermelding van de datum van inwerkingtreding ervan.

(3) In aansluiting op de door hem gevoerde besprekingen over de correcte toepassing van artikel 42 bis van de TIR-Overeenkomst heeft het TIR-Uitvoerend Orgaan het Administratief Comité voor de TIR-Overeenkomst een voorstel toegezonden voor een nieuwe toelichting bij artikel 42 bis ter verduidelijking van de procedure voor de communicatie tussen het TIR-Uitvoerend Orgaan en de overeenkomstsluitende partijen met betrekking tot nationale controlemaatregelen die gevolgen kunnen hebben voor de toepassing van de TIR-Overeenkomst of het functioneren van het TIR-systeem. De richtsnoeren voor de mededeling en de invoering van nieuwe controlemaatregelen werden goedgekeurd op de 61e zitting van het Administratief Comité voor de TIR-Overeenkomst en zullen worden opgenomen in hoofdstuk 5 van het TIR-handboek.

(4) De Werkgroep Douanevraagstukken in verband met het Vervoer van de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Europa heeft het Administratief Comité voor de TIR-Overeenkomst een voorstel voor een wijziging voorgelegd dat voorziet in een nieuwe transporttechniek voor voertuigen en containers, die de doeltreffendheid en efficiency van het wegvervoer zal verbeteren. Volgens het Administratief Comité voldoet het nieuwe bouwtype van voertuigen en containers met een schuifdakzeil of met schuifzeilen aan de douaneveiligheidsvereisten en kan dit in de bijlagen 2 en 7 bij de TIR-Overeenkomst worden opgenomen.

(5) Alle EU-lidstaten hebben in het Comité douanewetgeving (coördinatie Genève) hun instemming met de voorgestelde wijzigingen betuigd.

(6) De volgende zitting van het Administratief Comité voor de TIR-Overeenkomst, waarop de voorgestelde wijzigingen ter goedkeuring zullen worden voorgelegd, is gepland voor oktober 2015.

(7) Het namens de Unie in te nemen standpunt in het Administratief Comité voor de TIR-Overeenkomst dient derhalve te worden gebaseerd op de aan dit besluit gehechte ontwerpwijzigingen.