Overwegingen bij COM(2016)133 - Standpunt EU ten aanzien van wijzigingen van de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In artikel 15 van de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer tussen de Europese Economische Gemeenschap, de Republiek Oostenrijk, de Republiek Finland, de Republiek IJsland, het Koninkrijk Noorwegen, het Koninkrijk Zweden en de Zwitserse Bondsstaat 1 (hierna 'de overeenkomst' genoemd) wordt de bij die overeenkomst ingestelde Gemengde Commissie gemachtigd om aanbevelingen te doen voor en besluiten te nemen over wijzigingen van de overeenkomst en de aanhangsels.

(2) Met Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie 2 en de desbetreffende gedelegeerde handeling en uitvoeringshandeling, die vanaf 1 mei 2016 van toepassing worden, wordt een gemoderniseerd kader voor douaneregelingen, met inbegrip van het douanevervoer, tot stand gebracht.

(3) Om te garanderen dat het handelsverkeer tussen de Unie en de partijen bij de overeenkomst vlot, en dus efficiënter en sneller, kan verlopen, dient de regeling gemeenschappelijk douanevervoer zoveel mogelijk te worden aangepast aan de regeling Uniedouanevervoer, die is vastgesteld in Verordening (EU) nr. 952/2013 en de desbetreffende gedelegeerde handeling en uitvoeringshandeling. Te dien einde is het absoluut noodzakelijk materiële en terminologische wijzigingen in de overeenkomst en de aanhangsels aan te brengen.

(4) Om voldoende duidelijkheid te scheppen, is een terminologische aanpassing aan Verordening (EU) nr. 952/2013 en de desbetreffende gedelegeerde handeling en uitvoeringshandeling noodzakelijk. De voorgestelde wijzigingen werden gepresenteerd aan en besproken in de werkgroep EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer' en 'Vereenvoudiging van de formaliteiten in het goederenverkeer' en de tekst werd voorlopig goedgekeurd door die werkgroep.

(5) Het standpunt van de Unie over de voorgestelde wijziging moet derhalve worden gebaseerd op bijgaand ontwerpbesluit.