Overwegingen bij COM(2017)175 - Machtiging voor onderhandelingen met het Global Green Growth Institute

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1)Slechts een klein aantal lidstaten is momenteel lid van het Global Green Growth Institute ("GGGI") 1 . Het is daarom onwaarschijnlijk dat het volledige ervaringspakket van de Unie inzake groene groei met het GGGI wordt gedeeld, of dat de organisatie ten volle zou kunnen worden ingezet voor de doelstellingen van de strategie van de Unie inzake klimaatdiplomatie.

(2)De klimaatverandering is een grensoverschrijdende kwestie. De coördinatie van klimaatmaatregelen op zowel Europees als wereldniveau is noodzakelijk en het optreden van de Unie is gerechtvaardigd overeenkomstig het subsidiariteitsbeginsel. Artikel 191 VWEU bevat de bevoegdheden van de Unie op milieugebied, waaronder de klimaatverandering.

(3)Lidmaatschap zou het mogelijk maken voor de Unie om de knowhow en goede praktijken van het GGGI te delen met alle lidstaten. Het zou de Unie ook in staat stellen beleids- en diplomatieke boodschappen met betrekking tot de klimaatverandering zo breed mogelijk te verspreiden onder onze internationale partners.

(4) Omdat het GGGI zich toespitst op omvattende strategieën voor groene groei zou lidmaatschap van het GGGI de Unie ook helpen synergieën te benutten tussen de klimaatdoelstellingen en de doelstellingen inzake duurzame groei die in het kader van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling zijn vastgesteld. 

(5)De Commissie moet derhalve worden gemachtigd namens de Europese Unie onderhandelingen te openen met het oog op het sluiten van een overeenkomst met betrekking tot lidmaatschap voor de Unie van het GGGI.