Overwegingen bij COM(2017)549 - Goedkeuring van de sluiting namens Euratom, van de brede en versterkte partnerschapsovereenkomst met Armenië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 29 september 2015 hechtte de Raad zijn goedkeuring aan besluiten waarmee de Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid werden gemachtigd om te onderhandelen over een kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en Armenië.

(2) De onderhandelingen over de overeenkomst zijn op 7 december 2015 aangevat en de tekst van de overeenkomst is op 21 maart 2017 geparafeerd.

(3) De Commissie stelt de Raad voor dat de overeenkomst namens de Unie wordt ondertekend en voorlopig wordt toegepast overeenkomstig artikel 385 van de overeenkomst, in afwachting van de sluiting op een later tijdstip.

(4) De overeenkomst bestrijkt ook aangelegenheden die onder Euratom-bevoegdheden vallen, met name de artikelen 42, 43 en 44.

(5) De ondertekening en de sluiting van de overeenkomst zijn onderworpen aan een afzonderlijke procedure voor aangelegenheden die onder het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie vallen.

(6) De overeenkomst dient derhalve ook namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie te worden gesloten wat betreft aangelegenheden die onder het Euratom-Verdrag vallen.

(7) Overeenkomstig artikel 102 van het Euratom-Verdrag kan de overeenkomst eerst voor de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie in werking treden nadat de lidstaten aan de Europese Commissie hebben medegedeeld dat die overeenkomst volgens de bepalingen van hun onderscheidene nationale wetgevingen van toepassing zijn geworden.

(8) De sluiting van de overeenkomst door de Europese Commissie namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie dient te worden goedgekeurd.