Overwegingen bij COM(2017)609 - Standpunt EU ten aanzien van de wijzigingsvoorstellen voor de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer is door de Europese Unie bij Raadsbesluit 2 gesloten en op 1 januari 1988 in werking getreden.

(2) Ingevolge artikel 15, lid 3, onder a), van de overeenkomst kan de Gemengde Commissie EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer' die bij die overeenkomst is ingesteld ("Gemengde Commissie"), bij besluit wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst vaststellen.

(3) De Gemengde Commissie zal op haar 30e vergadering van 5 december 2017 een besluit tot wijziging van de aanhangsels van de overeenkomst vaststellen.

(4) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in de Gemengde Commissie moet worden ingenomen, aangezien dit besluit voor de Unie bindend zal zijn.

(5) Bij Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van de Raad tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie 3 en de gedelegeerde en uitvoeringsverordeningen ervan is de mogelijkheid ingevoerd om het elektronisch vervoersdocument te gebruiken als aangifte voor douanevervoer voor vervoer door de lucht. Deze bepalingen worden uiterlijk op 1 mei 2018 onverkort van toepassing. Voorts wordt een aantal bepalingen betreffende douanevervoer en de douanestatus van Uniegoederen pas van toepassing nadat de relevante elektronische systemen zijn bijgewerkt of uitgerold, volgens het tijdschema in de bijlage bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2016/578 van de Commissie van 11 april 2016 tot vaststelling van het werkprogramma voor de ontwikkeling en de uitrol van de elektronische systemen waarin het douanewetboek van de Unie voorziet 4 .

(6) Om de handel tussen de Unie en de partijen bij de overeenkomst vlot en efficiënt te laten verlopen, moeten de bepalingen betreffende het gebruik van het elektronische vervoersdocument als aangifte voor douanevervoer en betreffende de implementatie van de relevante elektronische systemen in de aanhangsels van de overeenkomst worden opgenomen. Deze wijzigingen zijn onontbeerlijk om de overeenkomst verder in overeenstemming te brengen met de Uniewetgeving.

(7) Alle lidstaten van de Unie hebben in de werkgroep EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer' hun instemming met de voorgestelde wijzigingen betuigd.

(8) Aangezien bij het besluit van de Gemengde Commissie de overeenkomst zal worden gewijzigd, is het passend dat besluit na de vaststelling ervan bekend te maken in het Publicatieblad van de Europese Unie.

(9) De Unie wordt overeenkomstig artikel 17, lid 1, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) in de Gemengde Commissie vertegenwoordigd door de Commissie. Het standpunt van de Unie over de voorgestelde wijziging moet derhalve worden gebaseerd op bijgaand ontwerpbesluit,