Overwegingen bij COM(2017)664 - Machtiging aan Commissie voor onderhandelingen met Zwitserland over de overeenkomst over goederen- en personenvervoer ikv deelname van Zwitserland aan het ESB

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake het goederen- en personenvervoer per spoor en over de weg van 21 juni 1999 (hierna de 'Overeenkomst inzake vervoer over land' genoemd) voorziet in een gecoördineerd vervoersbeleid op het gebied van spoor-, weg- en gecombineerd vervoer.

(2) De samenwerking met de Zwitserse Bondsstaat is in de loop der jaren intensiever geworden en is in positieve zin geëvolueerd. De Zwitserse Bondsstaat heeft wettelijke bepalingen vastgesteld en effectief ten uitvoer gelegd die vergelijkbaar zijn met het relevante acquis op het gebied van spoorweginteroperabiliteit en -veiligheid. De Zwitserse Bondsstaat neemt als waarnemer deel aan de vergaderingen van het interoperabiliteits- en veiligheidscomité dat is opgericht bij Richtlijn (EU) 2016/797 van het Europees Parlement en de Raad van 11 mei 2016 betreffende de interoperabiliteit van het spoorwegsysteem in de Europese Unie (herschikking). Zwitserse deskundigen hebben als waarnemer deelgenomen aan technische vergaderingen bij het Spoorwegbureau van de Europese Unie. Een verdere intensivering van de huidige constructieve samenwerking tussen de Unie en de Zwitserse Bondsstaat levert voordelen op voor beide partijen omdat ze bijdraagt tot de tostandbrenging van een veilige en interoperabele spoorwegruimte en garandeert dat de Zwitserse Bondsstaat zijn deskundigheid op het gebied van interoperabiliteit en veiligheid ter beschikking zal blijven stellen.

(3) Daarom moeten onderhandelingen worden geopend met als doel een overeenkomst te sluiten met de Zwitserse Bondsstaat waarbij de Overeenkomst inzake vervoer over land zodanig wordt gewijzigd dat de Zwitserse Bondsstaat kan deelnemen aan het Bureau.