Overwegingen bij COM(2017)826 - Wijziging verordening 1303/2013 mbt bepalingen inzake Europese fondsen (EFRO, ESF, Cohesiefonds, ELFPRO, EFMZV) aangaande steun voor structurele hervormingen in de lidstaten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Aangezien de economische governance van de Unie bijdraagt aan de economische, sociale en territoriale samenhang, moet het mogelijk zijn om, als een specifieke vorm van steun in direct beheer, ondersteuning te bieden aan door lidstaten gedane hervormingstoezeggingen om de tenuitvoerlegging van nieuwe relevante aanbevelingen van de Raad te ondersteunen of om maximaal voordeel uit het cohesiebeleid te halen wat de groei en het concurrentievermogen betreft. 

(2) Om hervormingen door de lidstaten in het kader van het proces van economische governance te bevorderen, moet de mogelijkheid worden geboden om de bij artikel 20 van Verordening (EU) nr. 1303/2013 vastgestelde prestatiereserve 3 volledig of deels toe te wijzen aan de ondersteuning van door de lidstaten gedane hervormingstoezeggingen.

(3) Elke eventuele nieuwe toewijzing van de prestatiereserve moet afhankelijk worden gesteld van de naleving van de toezeggingen met betrekking tot de uitvoering van hervormingen die in het kader van het Europees semester zijn geïdentificeerd. Er moet voorrang worden gegeven aan de tenuitvoerlegging van structurele hervormingen waarvan wordt verwacht dat ze het meest bijdragen aan de weerbaarheid van de binnenlandse economieën en positieve overloopeffecten op andere lidstaten hebben. Het gaat onder meer om hervormingen van de product- en arbeidsmarkten, fiscale hervormingen, de ontwikkeling van kapitaalmarkten, hervormingen om het ondernemingsklimaat en investeringen in menselijk kapitaal aan te zwengelen, en hervormingen van het openbaar bestuur. 

(4) Het is passend dat de lidstaten een reeks gedetailleerde maatregelen voor de tenuitvoerlegging van de structurele hervormingen voorstellen, waarin mijlpalen en streefdoelen en een tijdschema van maximaal drie jaar moeten worden opgenomen.

(5) Hervormingstoezeggingen moet worden ondersteund in de vorm van financiering die niet aan de kosten is gekoppeld, zoals bedoeld in artikel 121, lid 1, onder e), van Verordening (EU) … [herzien Financieel Reglement], onder direct beheer. Het aan de uitvoering van de structurele hervormingen toegewezen bedrag moet evenredig zijn aan de aard en het belang van de hervorming en een aanvulling vormen op de bestaande EU-ondersteuning van nationale hervormingen.

(6) De procedure voor de opstelling van dergelijke toezeggingen, hun inhoud en de bepalingen die van toepassing zijn op deze specifieke vorm van steun, moeten worden vastgesteld.

(7) Om ervoor te zorgen dat de in deze verordening opgenomen maatregelen meteen kunnen worden toegepast, moet deze verordening in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

(8) Verordening (EU) nr. 1303/2013 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd,