Overwegingen bij COM(2018)121 - Standpunt EU in de ACS-EU-Raad van Ministers over de herziening van bijlage I quater bij de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, is ondertekend te Cotonou op 23 juni 2000. De ACS-EU-partnerschapsovereenkomst is op 1 april 2003 in werking getreden en werd in 2005 en 2010 herzien overeenkomstig de herzieningsclausule die bepaalt dat de overeenkomst om de vijf jaar opnieuw moet worden bekeken.

(2) Krachtens artikel 95, lid 2, van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst worden financiële protocollen vastgesteld voor een bepaalde periode. Dergelijke financiële protocollen stellen het totale bedrag van de financiële steun van de EU vast. Voor de periode 2014-2020 werd het financiële protocol vastgesteld bij Besluit nr. 1/2013 van de ACS-EU-Raad van Ministers van 7 juni 2013 5 , in de vorm van bijlage I quater bij de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst.

(3) Op grond van artikel 100 van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst kan de overeenkomst door de ACS-EU-Raad van Ministers opnieuw worden bekeken, herzien en/of gewijzigd op basis van een aanbeveling van het ACS-EU-Comité voor samenwerking inzake ontwikkelingsfinanciering.

(4) De Unie moet de herverdeling van de middelen in het kader van bijlage I quater bij de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst, uit de toewijzing voor de financiering van de nationale en regionale indicatieve programma's naar de toewijzing voor de financiering van de intra-ACS-samenwerking en de interregionale samenwerking tussen vele of alle ACS-staten, ondersteunen.

(5) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie dient te worden ingenomen in de ACS-EU-Raad van Ministers, aangezien het besluit voor de Unie bindend zal zijn.