Overwegingen bij COM(2018)601 - Standpunt EU in de Gemengde Commissie EU-CTC van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer mbt wijziging van deze overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer 3 ("de overeenkomst") is gesloten tussen de Europese Economische Gemeenschap, de Republiek Oostenrijk, de Republiek Finland, de Republiek IJsland, het Koninkrijk Noorwegen, het Koninkrijk Zweden en de Zwitserse Bondsstaat op 20 mei 1987 en in werking getreden op 1 januari 1988.

(2) Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland ("het Verenigd Koninkrijk") heeft de wens geuit om als een afzonderlijke partij tot de overeenkomst toe te treden vanaf de datum waarop deze niet langer van toepassing is op en in het Verenigd Koninkrijk.

(3) De toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de overeenkomst als een afzonderlijke partij vereist dat de nodige aanpassingen worden aangebracht in de documenten van zekerheidstelling waarvan een model is opgenomen in bepaalde bijlagen bij aanhangsel III van de overeenkomst, waarbij het Verenigd Koninkrijk als lidstaat van de Europese Unie wordt geschrapt en als een land dat deelneemt aan het gemeenschappelijk douanevervoer, wordt toegevoegd.

(4) Ingevolge artikel 15, lid 3, onder a), van de overeenkomst kan de bij die overeenkomst ingestelde Gemengde Commissie bij besluit wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst vaststellen. Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Gemengde Commissie, aangezien het besluit tot wijziging van de overeenkomst voor de Unie bindend zal zijn.

(5) De overeenkomst waarborgt efficiënte procedures voor grensoverschrijding in het handelsverkeer tussen de overeenkomstsluitende partijen.

(6) Aangezien bij het besluit van de Gemengde Commissie de overeenkomst zal worden gewijzigd, is het passend dat besluit na de vaststelling ervan bekend te maken in het Publicatieblad van de Europese Unie.