Overwegingen bij COM(2018)611 - Sluiting van de statusovereenkomst met Macedonië inzake acties die het Europees Grens- en kustwachtagentschap uitvoert in Macedonië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Overeenkomstig Besluit 2018/XXX van de Raad van [...] is de statusovereenkomst tussen de Europese Unie en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië inzake acties die het Europees Grens- en kustwachtagentschap in de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië uitvoert, op [...] door [...] ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan.

(2) In artikel 54, lid 4, van Verordening (EU) 2016/1624 is bepaald dat in gevallen waarin de inzet wordt beoogd van Europese grens- en kustwachtteams in een derde land bij acties waarbij de teamleden uitvoeringsbevoegdheden zullen hebben, of waarin andere acties het vereisen, de Unie een statusovereenkomst dient te sluiten met het betreffende derde land. De statusovereenkomst bestrijkt alle aspecten die noodzakelijk zijn om de acties uit te voeren.

(3) Dankzij deze statusovereenkomst kunnen Europese grens- en kustwachtteams, overeenkomstig het operationele plan, snel worden ingezet op het grondgebied van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, om een respons te bieden op de huidige verschuiving van de migratiestromen naar de kustroute, bijstand te verlenen bij het beheer van de buitengrenzen en migrantensmokkel tegen te gaan.

(4) Dit besluit houdt een ontwikkeling in van bepalingen van het Schengenacquis waaraan het Verenigd Koninkrijk niet deelneemt, overeenkomstig Besluit 2000/365/EG 4 van de Raad; het Verenigd Koninkrijk neemt derhalve niet deel aan de vaststelling van dit besluit en dit besluit is niet bindend voor, noch van toepassing op dit land.

(5) Dit besluit houdt een ontwikkeling in van de bepalingen van het Schengenacquis waaraan Ierland niet deelneemt, overeenkomstig Besluit 2002/192/EG 5 van de Raad; Ierland neemt derhalve niet deel aan de vaststelling van dit besluit en dit besluit is niet bindend voor, noch van toepassing op dit land.

(6) Overeenkomstig de artikelen 1 en 2 van Protocol nr. 22 betreffende de positie van Denemarken, gehecht aan het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, neemt Denemarken niet deel aan de vaststelling van dit besluit en is het besluit niet bindend voor, noch van toepassing op deze lidstaat.

(7) Derhalve moet de statusovereenkomst namens de Europese Unie worden goedgekeurd.