Overwegingen bij COM(2018)731 - Standpunt EU over wijzigingen van de aanhangsels II en III van het Verdrag inzake het behoud van wilde dieren en planten en hun natuurlijk leefmilieu in Europa

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Verdrag inzake het behoud van wilde dieren en planten en hun natuurlijk leefmilieu in Europa (Verdrag van Bern) ("het verdrag") is door de Unie gesloten bij Besluit 82/72/EEG van de Raad 4 en op 1 september 1982 in werking getreden.

(2) Krachtens artikel 17 van het verdrag kan het Permanent Comité een besluit tot wijziging van de aanhangsels van het verdrag vaststellen.

(3) Het Permanent Comité zal tijdens zijn achtendertigste vergadering – van 27 tot en met 30 november 2018 – een besluit tot wijziging van aanhangsel II en aanhangsel III van het verdrag vaststellen.

(4) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Permanent Comité moet worden ingenomen, aangezien het besluit voor de Unie bindend zal zijn.

(5) Noorwegen heeft een voorstel ingediend om de brandgans (Branta leucopsis) over te hevelen van aanhangsel II ("streng beschermde diersoorten") naar aanhangsel III ("beschermde diersoorten") van het verdrag.

(6) Uit de meest recente beschikbare wetenschappelijke informatie over de omvang en de verspreiding van en de gevaren voor de populaties brandganzen blijkt dat de totale populatie tussen de jaren tachtig en 2010 meer dan vertienvoudigd is en dat het behoud van de soort nu verzekerd is.

(7) Het is raadzaam dat de Unie dit voorstel steunt om de zeer snelle toename van de populatie brandganzen in het hele verspreidingsgebied aan te pakken. Het voorstel strookt echter niet met het huidige beschermingsniveau van de brandgans in het kader van Richtlijn 2009/147 van het Europees Parlement en de Raad van 30 november 2009 inzake het behoud van de vogelstand. Aangezien een wijziging van de bijlagen bij die richtlijn momenteel niet wordt overwogen of niet mogelijk is binnen de door het verdrag vereiste korte termijn van 90 dagen, zal de Unie voorlopig strengere beschermingsmaatregelen doen gelden overeenkomstig artikel 12 van het verdrag.

(8) Zwitserland heeft een voorstel ingediend om de wolf (Canis lupus) over te hevelen van aanhangsel II ("streng beschermde diersoorten") naar aanhangsel III ("beschermde diersoorten") van het verdrag.

(9) De verlaging van het beschermingsniveau van de populaties wolven tot de laagste gemeenschappelijke noemer is wetenschappelijk en uit het oogpunt van behoud niet gerechtvaardigd. Uit de meest recente beschikbare wetenschappelijke informatie over de omvang en de verspreiding van en de gevaren voor de populaties Europese wolven blijkt dat slechts drie van de negen hoofdzakelijk grensoverschrijdende wolvenpopulaties in de Unie en haar buurlanden 'weinig bedreigd' zijn, maar dat zes van de populaties 'kwetsbaar' of 'bijna bedreigd' zijn. De populatie in de Westelijke Centrale Alpen (waartoe Zwitserland behoort) is 'kwetsbaar' volgens de IUCN Red List Assessment.

(10) In 2019 zullen overeenkomstig artikel 17 van de habitatrichtlijn verslagen worden ingediend met actuele informatie over de staat van instandhouding van de wolf in de Unie. Het is daarom raadzaam dat de Unie probeert een stemming in het Permanent Comité over het Zwitserse voorstel uit te stellen tot die informatie beschikbaar is,

(11)