Overwegingen bij COM(2019)262 - Standpunt EU in de Werelddouaneorganisatie ten aanzien van een aanbeveling van de WDO tot wijziging van het geharmoniseerde systeem op grond van artikel 16 van het GS-verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1) Het Internationaal Verdrag betreffende het geharmoniseerde systeem inzake de omschrijving en de codering van goederen ("het verdrag"), dat door de Unie is gesloten bij Besluit 87/369 van de Raad 61, is op 1 januari 1988 in werking getreden.

2) Overeenkomstig artikel 7 van het verdrag kan het Comité voor het geharmoniseerd systeem voorstellen tot wijziging van de GS-nomenclatuur aan de WDO-Raad richten. Overeenkomstig artikel 16 van het verdrag kan de WDO-Raad wijzigingen aanbevelen aan de verdragsluitende partijen.

3) Naar verwachting zal de WDO-Raad tijdens zijn zittingen van juni een besluit nemen over een aanbeveling aan de verdragsluitende partijen met het oog op een wijziging van de GS-nomenclatuur. Deze aanbeveling zal worden aangenomen op basis van een voorstel dat het Comité voor het geharmoniseerd systeem heeft opgesteld en dat op zijn 63e vergadering van 19-29 maart 2019 zijn definitieve vorm heeft gekregen. De aanbeveling zal op 1 januari 2022 in werking treden.

4) Het is van het grootste belang dat de GS-nomenclatuur up-to-date blijft, gelijke tred houdt met veranderende handelspatronen en de ontwikkeling van nieuwe technologieën, en zo nauw mogelijk aansluit bij de behoeften van de gebruikers. De voorgestelde aanbeveling bevat een groot aantal wijzigingen om de nomenclatuur te moderniseren of aan te passen aan de veranderde omstandigheden.

5) Aangezien die aanbeveling tot wijziging van de GS-nomenclatuur moet worden goedgekeurd door de WDO-Raad, is het passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen, aangezien de aanbeveling, na aanvaarding ervan in het kader van artikel 16 van het verdrag, bindend is voor de Unie en beslissende invloed kan hebben op de inhoud van het recht van de Unie, te weten bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad 72.

6) Vóór de 63e vergadering van het GS-comité werd reeds een gedeeltelijk bij de WDO in te nemen EU-standpunt vastgesteld 83.

7) Het is passend de ontwerpwijziging van de GS-nomenclatuur te steunen, evenals eventuele kleine redactionele wijzigingen die nog noodzakelijk worden geacht.