Overwegingen bij COM(2019)314 - Aanvulling van de onderhandelings­richtsnoeren voor de ontwikkelingsagenda van Doha betreffende de onderhandelingen over een multilateraal kader inzake investeringsfacilitering

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In het kader van de ontwikkelingsagenda van Doha heeft de Raad machtiging gegeven voor het openen van onderhandelingen in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), en heeft de Raad de Commissie richtsnoeren gegeven, onder meer betreffende handel en investeringen.

(2) Tijdens de elfde Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie hebben 70 WTO-leden op 13 december 2017 een gezamenlijke verklaring over het faciliteren van investeringen voor ontwikkeling 10 aangenomen waarin werd opgeroepen tot 'gestructureerde besprekingen teneinde een multilateraal kader voor het faciliteren van investeringen te ontwikkelen'.

(3) De huidige fase van de besprekingen, die gericht is op de ontwikkeling van de mogelijke elementen van een multilateraal kader inzake investeringsfacilitering, zal volgens het meest recente tijdschema in juli 2019 worden afgesloten 11 en wordt waarschijnlijk gevolgd door een eerste onderhandelingsfase in het najaar van 2019.

(4) Om het standpunt van de Unie in de toekomstige WTO-onderhandelingen over investeringsfacilitering preciezer af te bakenen, moeten aanvullende onderhandelingsrichtsnoeren worden vastgesteld.

(5) Overeenkomstig artikel 207, lid 3, moet de aanwijzing van het Comité handelspolitiek als het comité in overleg waarmee de onderhandelingen zullen worden gevoerd, worden gehandhaafd.