Overwegingen bij COM(2019)399 - Amending Regulation (EC) No 2012/2002 in order to provide financial assistance to Member States to cover serious financial burden inflicted on them following a no-deal Brexit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad 8 is het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (“het Fonds”) opgericht. Het Fonds werd opgericht om financiële steun te verlenen aan lidstaten als een concreet teken van Europese solidariteit in noodsituaties.

(2) Het Verenigd Koninkrijk heeft op 29 maart 2017 kennisgegeven van zijn voornemen om zich uit de Unie terug te trekken op grond van artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). De Verdragen zijn niet meer van toepassing op het Verenigd Koninkrijk met ingang van de datum van inwerkingtreding van een terugtrekkingsakkoord of, bij gebreke daarvan, na verloop van twee jaar na die kennisgeving, tenzij de Europese Raad in overeenstemming met het Verenigd Koninkrijk met eenparigheid van stemmen besluit deze termijn te verlengen.

(3) Na een verzoek daartoe van het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Raad op 11 april 2019 9 besloten tot verdere verlenging 10 van de in artikel 50, lid 3, VEU bedoelde termijn tot en met 31 oktober 2019. Tenzij het Verenigd Koninkrijk het terugtrekkingsakkoord 11 uiterlijk op 31 oktober 2019 ratificeert of om een derde verlenging verzoekt, waarmee de Europese Raad unaniem moet instemmen, zal het Verenigd Koninkrijk de Unie zonder akkoord verlaten en met ingang van 1 november 2019 een derde land worden.

(4) Om de economische gevolgen van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie zonder akkoord te beperken en solidariteit te tonen met de meest getroffen lidstaten in dergelijke uitzonderlijke omstandigheden, moet Verordening (EG) nr. 2012/2002 worden gewijzigd om de daarmee verband houdende overheidsuitgaven te ondersteunen.

(5) Aangezien dit een uitzonderlijk gebruik van het Fonds is, moet de steun om de ernstige financiële lasten te verlichten die de lidstaten als een rechtstreeks gevolg van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie zonder akkoord moeten dragen, gericht zijn en beperkt in de tijd om de oorspronkelijke bestaansreden en de capaciteit van het Fonds om te reageren op natuurrampen te waarborgen.

(6) Voor dat uitzonderlijk gebruik van het Fonds past het een minimumbedrag aan geraamde schade vast te stellen waarboven een lidstaat om steun uit het Fonds kan verzoeken wegens de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie zonder akkoord. Bovendien moeten de subsidiabiliteitsregels worden aangepast zodat ook steun kan worden verleend voor overheidsuitgaven die voortvloeien uit de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie zonder akkoord.

(7) Om te zorgen voor een gelijke behandeling van de lidstaten, moet er één enkele uiterste termijn zijn die voor alle lidstaten geldt voor de indiening van aanvragen voor een financiële bijdrage uit het Fonds, zonder dat de mogelijkheid bestaat om na die termijn een aanvraag voor extra financiering in te dienen.

(8) Om de beschikbaarheid van het Fonds voor natuurrampen (het oorspronkelijke doel) te behouden, moet een begrotingsplafond voor steun in verband met de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie zonder akkoord worden vastgesteld.

(9) Voor steun uit het Fonds om de ernstige financiële lasten te verlichten die de lidstaten als gevolg van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie zonder akkoord moeten dragen, moeten dezelfde regels in verband met uitvoering, toezicht, verslaglegging, controle en audit gelden als voor alle andere interventies van het Fonds. Gezien het brede scala aan overheidsuitgaven dat mogelijk voor steun in aanmerking komt, is het bovendien belangrijk ervoor te zorgen dat andere bepalingen van het EU-recht, met name de staatssteunregels, worden nageleefd.

(10) De Commissie moet snel kunnen besluiten specifieke financiële middelen zo spoedig mogelijk toe te zeggen en beschikbaar te stellen. De bestaande bepalingen inzake het betalen van voorschotten moeten daarom worden versterkt door de bedragen ervan te verhogen.

(11) Deze verordening moet met spoed in werking treden op de dag na die van de bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie en moet van toepassing zijn vanaf de dag na die waarop de Verdragen overeenkomstig artikel 50, lid 3, VEU niet langer van toepassing zijn op het Verenigd Koninkrijk, tenzij uiterlijk op die datum een met het Verenigd Koninkrijk gesloten terugtrekkingsakkoord in werking is getreden.

(12) Verordening (EG) nr. 2012/2002 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.