Overwegingen bij COM(2019)428 - Standpunt EU in de achtste zitting van het bestuursorgaan van het Internationaal Verdrag inzake plantgenetische hulpbronnen voor voeding en landbouw

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Internationaal Verdrag inzake plantgenetische hulpbronnen voor voeding en landbouw (“het Verdrag”) is door de Unie gesloten bij Besluit 2004/869/EG van de Raad 3 en is op 29 juni 2004 in werking getreden.

(2) Overeenkomstig artikel 23 en artikel 24.2 van het Verdrag kan het bestuursorgaan wijzigingen van het Verdrag en de bijlagen daarbij goedkeuren.

(3) Het bestuursorgaan zal tijdens zijn achtste zitting op 11-16 november 2019 een resolutie aannemen over de herziening van de modelovereenkomst inzake overdracht van materiaal, waarin verplichte betalingen voor gebruikers van het multilateraal systeem voor toegang en verdeling van voordelen moeten worden vastgesteld. Een dergelijke resolutie moet worden aangenomen op basis van een door de open ad-hocwerkgroep voor het verbeteren van het functioneren van het multilateraal systeem voor toegang en verdeling van voordelen ingediend voorstel tot wijziging, waarover in de negende vergadering van 17-21 juni 2019 overeenstemming is bereikt.

(4) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het bestuursorgaan moet worden ingenomen, aangezien de resolutie voor de Unie bindend zal zijn.

(5) De Unie moet de resolutie steunen, aangezien zij in overeenstemming is met het standpunt van de Unie. De herziening van de modelovereenkomst inzake overdracht van materiaal en de wijziging van bijlage I bij het Verdrag met het oog op de uitbreiding van het multilateraal systeem voor toegang en verdeling van voordelen moeten bijdragen tot de verwezenlijking van de belangrijkste doelstellingen van het Verdrag, een stimulans bieden voor het behoud en het gebruik van plantgenetische hulpbronnen van een breder scala aan soorten en leiden tot hogere inkomsten uit de bijdragen van gebruikers, hetgeen de mogelijkheid biedt te investeren in de diversiteit van gewassen en zo leidt tot een grotere voedselzekerheid.

(6) De herziening van de modelovereenkomst inzake overdracht van materiaal en de wijziging van bijlage I bij het Verdrag met het oog op de uitbreiding van het multilateraal systeem voor toegang en verdeling van voordelen vereisen geen aanpassing van het recht van de Unie.