Overwegingen bij COM(2019)441 - Sluiting protocol bij Samenwerkingsovereenkomst betreffende civiel GNSS tussen EG & Oekraïne, ivm toetreding van Bulgarije, Kroatië en Roemenië tot EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De op 1 december 2005 ondertekende Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (“de overeenkomst”), is op 1 december 2013 in werking getreden.

(2) Bulgarije en Roemenië zijn op 1 januari 2007 lid geworden van de Unie en Kroatië op 1 juli 2013.

(3) Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de aktes van toetreding van respectievelijk de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië, moet de toetreding tot de overeenkomst worden geregeld door middel van een protocol bij de overeenkomst. Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Akte van toetreding moet een vereenvoudigde procedure voor de toetreding worden toegepast, waarbij een protocol wordt gesloten door de Raad, handelend met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, en de betrokken derde landen.

(4) Op 23 oktober 2006 en op 14 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met de betrokken derde landen over de sluiting van protocollen bij de internationale overeenkomsten die door de Unie en haar lidstaten zijn gesloten.

(5) De Commissie heeft de onderhandelingen met Oekraïne over het protocol bij de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne, in verband met de toetreding van de Republiek Bulgarije, de Republiek Kroatië en Roemenië tot de Europese Unie (“het protocol”) succesvol afgesloten met de uitwisseling van notes verbales.

(6) Overeenkomstig Besluit [XXX] van de Raad 1 is het protocol op […] ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(7) Het protocol moet daarom namens de Unie en haar lidstaten worden goedgekeurd.