Overwegingen bij COM(2019)491 - Machtiging tot openen onderhandelingen over partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en protocol met de regering van Denemarken en de autonome regering van Groenland

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
Op 28 juni 2007 zijn een partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de regering van Denemarken en de autonome regering van Groenland, anderzijds, alsook een protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin bij die overeenkomst is voorzien 10 , ondertekend. Na het verstrijken van de geldigheidsduur van dat protocol is een nieuw protocol ondertekend, dat op 1 januari 2016 in werking is getreden 11 . Dat protocol verstrijkt op 31 december 2020.


Sommige bepalingen van Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad 12 zijn niet opgenomen in de partnerschapsovereenkomst inzake visserij. Aangezien het huidige protocol op korte termijn zal vervallen, moeten ook de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie die met ingang van 1 januari 2021 van toepassing zullen zijn, worden vastgesteld. De Commissie stelt daarom voor te onderhandelen over een nieuwe overeenkomst en een nieuw protocol die aan de behoeften van de vloot van de Unie voldoen en ook in overeenstemming zijn met Verordening (EU) nr. 1380/2013.


Bijgevolg moeten onderhandelingen worden geopend met het oog op de sluiting van een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een nieuw protocol met de regering van Denemarken en de autonome regering van Groenland.