Overwegingen bij COM(2020)24 - Machtiging van de lidstaten om het Verdrag betreffende geweld en intimidatie, 2019 (nr. 190) van de IAO te bekrachtigen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In 2019 heeft de Internationale Arbeidsconferentie in haar 108e zitting het Verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) betreffende de uitbanning van geweld en intimidatie in de wereld van werk aangenomen, dat kan worden aangehaald als het Verdrag betreffende geweld en intimidatie, 2019 (nr. 190) (hierna “het Verdrag” genoemd).

(2) De Unie bevordert de bekrachtiging van de internationale arbeidsverdragen die door de Internationale Arbeidsorganisatie als actueel worden beschouwd, om waardig werk voor iedereen, gezondheid en veiligheid op het werk en gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen en discriminatie te bestrijden.

(3) Sommige bepalingen van het Verdrag vallen onder het acquis van de Unie op de gebieden van sociaal beleid overeenkomstig artikel 153, lid 2, artikel 153, lid 1, onder a) en i), en artikel 157, lid 3, VWEU wat betreft de gezondheid en veiligheid op het werk en de gelijkheid van mannen en vrouwen in werkgelegenheid en beroep 22 . Sommige bepalingen van het Verdrag vallen onder het acquis van de Unie op het gebied van non-discriminatie 23 .

(4) Daarom vallen delen van het Verdrag onder de bevoegdheid van de Unie en kunnen de lidstaten niet buiten het kader van de instellingen van de Unie in verband met die delen verplichtingen op zich nemen 24 .

(5) De Unie kan dit Verdrag niet bekrachtigen, omdat alleen staten partij bij het Verdrag kunnen zijn.

(6) In deze situatie moeten de lidstaten worden gemachtigd om, gezamenlijk optredend in het belang van de Unie, de onder de bevoegdheid van de Unie vallende delen van het Verdrag te bekrachtigen.