Overwegingen bij COM(2020)257 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 216/2013 betreffende de elektronische publicatie van het Publicatieblad van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Verordening (EU) nr. 216/2013 van de Raad( 6 ) bepaalt dat het in elektronische vorm uitgegeven Publicatieblad (hierna „de elektronische editie van het Publicatieblad” genoemd) moet zijn voorzien van een gekwalificeerde elektronische handtekening of een gekwalificeerd elektronisch zegel als gedefinieerd in Verordening (EU) nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad( 7 ). Verordening (EU) nr. 216/2013 bevat ook een verplichting om de gekwalificeerde certificaten voor elektronische handtekeningen of elektronische zegels en de vernieuwingen daarvan te publiceren op de EUR-Lex-website, zodat het publiek de authenticiteit van de elektronische editie van het Publicatieblad kan verifiëren.

(2) De authenticiteit, integriteit en onveranderbaarheid van de elektronische editie van het Publicatieblad kunnen worden verzekerd door een verscheidenheid aan technische middelen die garanties verschaffen die vergelijkbaar zijn met die van een gekwalificeerde elektronische handtekening of een gekwalificeerd elektronisch zegel als gedefinieerd in Verordening (EU) nr. 910/2014, met inbegrip van toekomstige innovatieve oplossingen en technologieën. Voorkomen dient te worden dat Verordening (EU) nr. 216/2013 telkens moet worden gewijzigd wanneer er een nieuwe oplossing of technologie wordt gebruikt of het betrokken rechtskader verandert.

(3) Het is nodig duidelijke regels vast te stellen, die het vereiste van onveranderbaarheid van het Publicatieblad in overeenstemming brengen met de verplichtingen die voortvloeien uit de wetgeving van de Unie inzake de bescherming van persoonsgegevens of uit beslissingen van het Hof van Justitie van de Europese Unie om bepaalde informatie voor het publiek te verwijderen.

(4) Omwille van de rechtszekerheid moet, wanneer het in uitzonderlijke omstandigheden niet mogelijk is het Publicatieblad op de EUR-Lex-website te publiceren en de publicatie op andere wijze – in een gedrukte of elektronische versie – geschiedt, worden gewaarborgd dat de elektronische editie die nadien beschikbaar wordt gesteld op de EUR-Lex-website, de enige authentieke editie wordt en rechtsgevolgen heeft.

(5) Om het Publicatieblad ten behoeve van de burgers zo toegankelijk mogelijk te maken alsook voor rechtszekerheid te zorgen, is het ook passend om exclusieve authenticiteitsstatus te verlenen aan de elektronische editie van de weinige authentieke gedrukte edities van het Publicatieblad die zijn gepubliceerd na de inwerkingtreding van Verordening (EU) nr. 216/2013.

(6) Verordening (EU) nr. 216/2013 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.