Overwegingen bij COM(2021)54 - Wijziging van Verordening 138/2004 wat de regionale landbouwrekeningen betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1) Verordening (EU) nr. 549/2013 van het Europees Parlement en de Raad 16 bevat het referentiekader van gemeenschappelijke normen, definities, classificaties en registratieregels voor het opstellen van de rekeningen van de lidstaten met het oog op de statistische eisen van de Unie (“ESR 2010”).

2) Verordening (EG) nr. 138/2004 van het Europees Parlement en de Raad 17 voert de landbouwrekeningen (LR) in de Unie in door middel van methoden en een tijdschema voor de indiening van de landbouwrekeningen. De landbouwrekeningen zijn satellietrekeningen van de nationale rekeningen, zoals gedefinieerd in het ESR 2010, met als doel geharmoniseerde en tussen de lidstaten vergelijkbare resultaten te verkrijgen om de rekeningen ten behoeve van de doelstellingen van de Unie op te stellen.

3) De regionale landbouwrekeningen (RLR) zijn een aanpassing op regionaal niveau van de LR. Nationale cijfers kunnen op zichzelf niet het volledige en soms complexe beeld geven van wat er op een gedetailleerder niveau gebeurt. Daarom dragen gegevens op regionaal niveau bij tot een beter begrip van de diversiteit tussen regio’s, als aanvulling op de informatie over de Unie, de eurozone en de afzonderlijke lidstaten. De RLR moet daarom in Verordening (EG) nr. 138/2004 worden geïntegreerd, zowel wat de methoden als wat de passende indieningstermijnen betreft.

4) Statistieken worden niet meer beschouwd als slechts een van de vele informatiebronnen voor beleidsontwikkeling, maar spelen een centrale rol in het besluitvormingsproces. Voor empirisch onderbouwde besluitvorming zijn statistieken nodig die voldoen aan strenge kwaliteitscriteria, zoals uiteengezet in Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad 18 , overeenkomstig de doeleinden waarvoor zij bedoeld zijn.    

5) Verordening (EG) nr. 223/2009 biedt het rechtskader voor Europese statistieken en verplicht de lidstaten te voldoen aan de statistische beginselen en kwaliteitscriteria die in die verordening worden uiteengezet. Kwaliteitsverslagen zijn essentieel voor het beoordelen en verbeteren van en het communiceren over de kwaliteit van de Europese statistieken. Het Comité voor het Europees statistisch systeem (ESS-comité) heeft zijn goedkeuring gehecht aan de geïntegreerde metagegevensstructuur als ESS-norm voor kwaliteitsrapportage, waardoor het door middel van uniforme normen en geharmoniseerde methoden helpt te voldoen aan de statistische kwaliteitseisen van Verordening (EG) nr. 223/2009, en met name die in artikel 12, lid 3.

6) Om eenvormige voorwaarden te waarborgen voor de uitvoering van deze verordening, moeten aan de Commissie uitvoeringsbevoegdheden worden toegekend in verband met de praktische regelingen voor en de inhoud van de kwaliteitsverslagen. Bovendien moeten aan de Commissie uitvoeringsbevoegdheden worden toegekend met betrekking tot mogelijke afwijkingen van vereisten voor regionale landbouwrekeningen. Die bevoegdheden moeten worden uitgeoefend in overeenstemming met Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad.

7) De LR verschaffen drie keer per jaar belangrijke macro-economische gegevens aan Europese beleidsmakers; de eerste en de tweede schatting worden gevolgd door de definitieve gegevens. De huidige indieningstermijn voor de tweede schattingen van de LR biedt niet veel tijd na het einde van de referentieperiode om betere gegevens te verzamelen in vergelijking met de gegevens voor de eerste schattingen van de LR. Om de kwaliteit van deze tweede schattingen te verbeteren, moet de indieningstermijn enigszins worden uitgesteld.

8) Verordening (EG) nr. 138/2004 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

9) Het Comité voor het Europees statistisch systeem is geraadpleegd,