Overwegingen bij COM(2021)71 - Wijziging van Richtlijn (EU) 2017/2397 wat betreft de overgangsmaatregelen voor de erkenning van certificaten van derde landen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Richtlijn (EU) 2017/2397 van het Europees Parlement en de Raad 3 bevat overgangsmaatregelen om te waarborgen dat kwalificatiecertificaten, dienstboekjes en logboeken die vóór het einde van de omzettingsperiode zijn afgegeven, geldig blijven en om gekwalificeerde bemanningsleden een redelijke termijn te bieden om een kwalificatiecertificaat van de Unie of een ander als gelijkwaardig erkend certificaat aan te vragen. Afgezien van de in artikel 1, lid 5, van Richtlijn 96/50/EG van de Raad 4 vermelde Rijnschipperspatenten zijn die overgangsmaatregelen echter niet van toepassing op door derde landen afgegeven kwalificatiecertificaten, dienstboekjes en logboeken die momenteel door de lidstaten worden erkend op grond van nationale voorschriften die vóór de inwerkingtreding van Richtlijn (EU) 2017/2397 zijn vastgesteld.

(2) In artikel 10, leden 3, 4 en 5, van Richtlijn (EU) 2017/2397 zijn de procedure en de voorwaarden vastgesteld voor de erkenning van door de autoriteiten van een derde land afgegeven certificaten, dienstboekjes of logboeken.

(3) Aangezien de procedure voor de erkenning van documenten uit derde landen gebaseerd is op de beoordeling van de certificeringssystemen in het verzoekende derde land, teneinde vast te stellen of de afgifte van de in het verzoek gespecificeerde certificaten, dienstboekjes of logboeken onderworpen is aan dezelfde eisen als die welke in Richtlijn 2017/2397 zijn vastgesteld, is het onwaarschijnlijk dat de erkenningsprocedure vóór 17 januari 2022 wordt afgerond.

(4) Om een soepele overgang te waarborgen naar het in artikel 10 van Richtlijn (EU) 2017/2397 bedoelde systeem voor de erkenning van documenten van derde landen, moeten overgangsmaatregelen worden vastgesteld waardoor derde landen de nodige tijd krijgen om hun eisen in overeenstemming te brengen met die van de richtlijn en de Commissie de gelegenheid heeft hun certificeringssystemen te beoordelen en zo nodig een uitvoeringshandeling vast te stellen op grond van artikel 10, lid 5, van de richtlijn. Die maatregelen zouden personen en marktdeelnemers die actief zijn in de binnenvaart ook rechtszekerheid bieden. In het licht van die doelstellingen moet de afsluitdatum voor documenten van derde landen die binnen het toepassingsgebied van die overgangsmaatregelen vallen, worden vastgesteld aan de hand van de periode voor de omzetting van die richtlijn plus één jaar.

(5) Om samenhang te waarborgen met de overgangsmaatregelen die krachtens artikel 38 van Richtlijn (EU) 2017/2397 van toepassing zijn op de lidstaten, mogen de overgangsmaatregelen die van toepassing zijn op kwalificatiecertificaten, dienstboekjes en logboeken die door derde landen zijn afgegeven en door de lidstaten worden erkend, niet van toepassing zijn na 17 januari 2032. Bovendien moet de erkenning van dergelijke kwalificatiecertificaten, dienstboekjes en logboeken worden beperkt tot de binnenwateren van de Unie in de desbetreffende lidstaat.

(6) Om samenhang te waarborgen met de overgangsmaatregelen die van toepassing zijn op door de lidstaten afgegeven kwalificatiecertificaten, moet worden verduidelijkt dat kwalificatiecertificaten die door een derde land zijn afgegeven in ruil voor de onder de overgangsregelingen vallende certificaten, geldig moeten zijn op alle binnenwateren van de Unie, op voorwaarde dat aan het desbetreffende derde land erkenning is verleend overeenkomstig artikel 10, lid 3, van Richtlijn (EU) 2017/2397 en dat de door dat derde land toegepaste omwisselingseisen ten aanzien van de lidstaten identiek zijn bevonden aan die van artikel 38, leden 1 en 3, van die richtlijn.

(7) Om vervoersondernemingen en werknemers in de binnenvaartsector juridische duidelijkheid en rechtszekerheid te bieden, moet Richtlijn (EU) 2017/2397 dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(8) Om de lidstaten in staat te stellen snel over te gaan tot omzetting van de maatregelen waarin deze richtlijn voorziet, moet zij in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.