Overwegingen bij COM(2021)119 - Machtiging om onderhandelingen te openen tot wijziging van de Internationale Cacao-overeenkomst 2010

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Unie is partij bij de Internationale Cacao-overeenkomst 2010 (hierna “ICO” genoemd) 3 en lid van de Internationale Cacao-organisatie (hierna “ICCO” genoemd) 4 .

(2) Overeenkomstig artikel 7 van de ICO vervult de Internationale Cacaoraad (hierna “ICR” genoemd) alle functies, of zorgt hij ervoor dat alle functies vervuld worden die nodig zijn voor de uitvoering van de ICO. Overeenkomstig artikel 12 van de ICO worden alle besluiten van de ICR in beginsel bij consensus genomen. Indien er geen consensus is, worden de besluiten bij bijzondere meerderheid van stemmen genomen.

(3) Overeenkomstig artikel 10 van de ICO hebben de leden van de ICCO in totaal tweeduizend stemmen in de ICR. Elk lid heeft een bepaald aantal stemmen dat jaarlijks wordt aangepast volgens de criteria die zijn vastgesteld in artikel 10 van de ICO.

(4) Het is in het belang van de Unie om deel te nemen aan een internationale overeenkomst inzake cacao, gezien het belang van die sector voor een aantal lidstaten en voor de economie van de Europese cacaosector.

(5) Een technische werkgroep die is samengesteld uit ICCO-lidstaten, zowel producerende als exporterende landen, heeft aanzienlijke inspanningen gedaan om concrete voorstellen te doen voor de herziening van de ICO. Alle leden werden opgeroepen voorstellen in te dienen om deze technische analyse aan te vatten. De EU heeft haar deel van deze technische werkzaamheden op zich genomen. De ICR moet de onderhandelingen voor een gedeeltelijke herziening van de ICO openen ruim vóór afloop van de geldigheidsduur ervan, onder leiding van de Conferentie van de Verenigde Naties inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Alle te herziene onderdelen van de ICO moeten het voorwerp van formele onderhandelingen vormen. Deze onderhandelingen moeten uiterlijk op 30 september 2022 worden afgerond, t.w. het einde van de geldigheidsduur van de lopende ICO.

(6) In het kader van deze onderhandelingen overeengekomen wijzigingen moeten worden vastgesteld overeenkomstig de in artikel 63 van de ICO vastgestelde procedure. Overeenkomstig dat artikel kan de ICR, bij consensus of met een bijzondere meerderheid van stemmen, een wijziging van de ICO aanbevelen aan de overeenkomstsluitende partijen. De wijziging wordt van kracht overeenkomstig artikel 63, lid 1, van de ICO, waarbij kennisgeving van aanvaarding van een bepaald percentage van de partijen wordt vereist. Aangezien de Unie overeenkomstig artikel 4 van de ICO lid van de ICCO en overeenkomstsluitende partij bij de ICO is, moet zij aan onderhandelingen tot wijziging van het institutionele kader van de ICO kunnen deelnemen.

(7) Het is derhalve passend dat de Commissie wordt gemachtigd om onderhandelingen te voeren over de gedeeltelijke herziening.