Overwegingen bij COM(2021)259 - Machtiging tot het openen van onderhandelingen over overeenkomsten inzake de handel in biologische producten tussen de EU en Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Korea, Tunesië en de VS

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Artikel 45, lid 1, punt b), ii), van Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad 4 juncto artikel 47 van die verordening biedt de mogelijkheid om de markt van de Unie open te stellen voor biologische producten uit derde landen die in het kader van een handelsovereenkomst zijn erkend als landen met een productiesysteem dat aan dezelfde doelstellingen en beginselen voldoet omdat in het kader van dat systeem voorschriften worden toegepast die hetzelfde conformiteitsniveau garanderen als die van de Unie.

(2) Overeenkomstig artikel 48 van Verordening (EU) 2018/848, zoals gewijzigd bij Verordening (EU) 2020/1693 van het Europees Parlement en de Raad 5 , verstrijkt de erkenning van de gelijkwaardigheid van derde landen op basis van artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad 6 op 31 december 2026. Daarom moeten onderhandelingen worden geopend over de met de betrokken derde landen te sluiten overeenkomsten ter zake.

(3) De handel in biologische producten tussen de Unie en Zwitserland valt onder de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondstaat inzake de handel in landbouwproducten 7 . Zwitserland is omwille van de transparantie opgenomen in bijlage III bij Verordening (EG) nr. 1235/2008 van de Commissie 8 . Bijlage 9 bij die overeenkomst bevat een mechanisme om de overeenkomst bij te werken in geval van wijziging van de wet- en regelgeving van een van de partijen. Daarom is het niet nodig om onderhandelingen met Zwitserland te openen.

(4) Chili is bij de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Chili inzake de handel in biologische producten 9 erkend als gelijkwaardig derde land. Chili is duidelijkheidshalve opgenomen in bijlage III bij Verordening (EG) nr. 1235/2008. De artikelen 3 en 4 van die overeenkomst bieden de mogelijkheid om de erkenning aan te passen in geval van wijziging van de wet- en regelgeving van een van de partijen. Daarom is het niet nodig om onderhandelingen met Chili te openen.

(5) De Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, anderzijds 10 , voorziet in een wederzijdse erkenning van de gelijkwaardigheid van de huidige wetgeving en het huidige controlesysteem voor biologische producten van beide partijen bij de overeenkomst. In artikel 3, lid 3, van bijlage TBT-4 betreffende biologische producten is bepaald dat, gelet op het feit dat Verordening (EU) 2018/848 vanaf 1 januari 2022 zal worden toegepast, elke partij de gelijkwaardigheidserkenning uiterlijk op 31 december 2023 opnieuw moet hebben beoordeeld. Daarom is het niet nodig om onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk te openen.

(6) Derhalve moet de Commissie worden gemachtigd om onderhandelingen te openen over de met Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, de Republiek Korea, Tunesië en de Verenigde Staten van Amerika te sluiten overeenkomsten ter zake.

(7) Om de Unie in staat te stellen om wederzijdse betrekkingen met derde landen op het gebied van de handel in biologische producten te onderhouden, moet worden voorzien in onderhandelingsrichtsnoeren voor overeenkomsten op basis waarvan de Unie en het betrokken derde land hun normen en controlesystemen voor biologische productie als gelijkwaardig kunnen erkennen.