Overwegingen bij COM(2021)364 - Standpunt EU in het Gespecialiseerd Comité voor coördinatie van de sociale zekerheid dat is opgericht bij de handels- en samenwerkingsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot wijziging van de bijlagen bij het Protocol betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, anderzijds (“de handels- en samenwerkingsovereenkomst”), is door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2021/689 van de Raad 2 van 29 april 2021 en is op 1 mei 2021 in werking getreden; zij wordt sinds 1 januari 2021 voorlopig toegepast.

(2) Overeenkomstig artikel 778, lid 1, van de handels- en samenwerkingsovereenkomst vormen de protocollen en bijlagen bij die overeenkomst een integrerend onderdeel daarvan. Overeenkomstig artikel 783, lid 3, van de handels- en samenwerkingsovereenkomst worden vanaf de datum waarop de overeenkomst voorlopig wordt toegepast, verwijzingen naar de datum van inwerkingtreding ervan begrepen als verwijzingen naar de datum met ingang waarvan zij voorlopig wordt toegepast.

(3) Artikel 8, lid 4, punt c), van de handels- en samenwerkingsovereenkomst verleent het Gespecialiseerd Comité voor coördinatie van de sociale zekerheid de bevoegdheid besluiten, met inbegrip van wijzigingen, vast te stellen en aanbevelingen te doen over alle aangelegenheden waarop die overeenkomst betrekking heeft. Overeenkomstig artikel SSC.68 van het Protocol betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid kan het Gespecialiseerd Comité voor de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels de bijlagen en aanhangsels bij dat protocol wijzigen. Overeenkomstig artikel 10 zijn de door een comité genomen besluiten bindend voor de partijen.

(4) De bijlagen SSC‑1 tot en met 6 bij het Protocol betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid moeten, voor zover zij de nationale wetgeving van de lidstaten en het Verenigd Koninkrijk weergeven, worden gewijzigd, met name om rekening te houden met recente wijzigingen in nationale wetgeving. De titel van bijlage SSC‑1 moet worden gecorrigeerd, zodat deze niet alleen verwijst naar “uitkeringen”. Aanhangsel SSCI‑1 van bijlage SSC‑7 moet worden gewijzigd om rekening te houden met het besluit van een van de partijen bij een daarin vermelde regeling.

(5) Artikel SSC.11, lid 6, van het Protocol betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid bepaalt dat de partijen nadat één maand na de datum van inwerkingtreding van de handels- en samenwerkingsovereenkomst is verstreken, zo spoedig mogelijk een bijgewerkte bijlage SSC‑8 moeten bekendmaken. Het Gespecialiseerd Comité voor coördinatie van de sociale zekerheid moet een besluit vaststellen om aan die verplichting te voldoen.

(6) Het is derhalve passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Gespecialiseerd Comité voor coördinatie van de sociale zekerheid met betrekking tot deze wijzigingen van de bijlagen SSC‑1, 3, 4, 5, 6 en 8 en van aanhangsel SSCI‑1 van bijlage SSC‑7 bij het Protocol betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid.