Overwegingen bij COM(2021)399 - Wijziging van Richtlijn 2009/65/EG wat betreft het gebruik van essentiële-informatiedocumenten door beheermaatschappijen van instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe’s)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op grond van artikel 78 van Richtlijn 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad 7 moeten beleggingsmaatschappijen en beheermaatschappijen een kort document opstellen met essentiële informatie over de voornaamste kenmerken van instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe’s) die worden aangeboden aan beleggers (“document met essentiële beleggersinformatie” of “KID”), zodat die beleggers redelijkerwijs in staat zijn de aard en de risico’s van het aangeboden beleggingsproduct te begrijpen en derhalve met kennis van zaken beleggingsbeslissingen te nemen.

(2) Op grond van Verordening (EU) nr. 1286/2014 van het Europees Parlement en de Raad 8 moeten ontwikkelaars van verpakte retailbeleggingsproducten en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten (PRIIP’s), voordat dergelijke producten aan retailbeleggers ter beschikking worden gesteld, een essentiële-informatiedocument voor dat product opstellen teneinde retailbeleggers in staat te stellen de voornaamste kenmerken en risico's van het betrokken PRIIP te begrijpen en te vergelijken (“essentiële-informatiedocument” of “KID”).

(3) Icbe’s worden ook beschouwd als PRIIP’s waarvoor overeenkomstig Verordening (EU) nr. 1286/2014 een “KID” is vereist. Op grond van artikel 32, lid 1, van die verordening zijn beheermaatschappijen als omschreven in artikel 2, lid 1, punt b), van Richtlijn 2009/65/EG, beleggingsmaatschappijen als bedoeld in artikel 27 daarvan en personen die advies geven over rechten van deelneming in icbe’s, of rechten van deelneming in icbe's verkopen, tot en met 31 december 2021 van de verplichtingen van die verordening vrijgesteld (“overgangsregeling”).

(4) Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/653 van de Commissie 9 vult Verordening (EU) nr. 1286/2014 aan door de vaststelling van technische reguleringsnormen met betrekking tot de presentatie, de inhoud en het standaardformat van het KID, de methodologie voor de presentatie van risico’s en rendement en de kostenberekening, evenals de voorwaarden en de minimumfrequentie voor de evaluatie van de informatie in het KID en de voorwaarden voor het verstrekken van het KID aan retailbeleggers.

(5) Op [PB gelieve de datum in te voegen] heeft de Commissie Gedelegeerde Verordening (EU) .../2021 van de Commissie 10 vastgesteld tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/653, onder meer om het gebruik van het KID (presentatie, inhoud en standaardformaat) eenvoudiger te maken voor beheermaatschappijen, beleggingsmaatschappijen en personen die advies geven over rechten van deelneming in icbe’s of deze verkopen. De datum van toepassing van Gedelegeerde Verordening (EU) .../2021 is echter vastgesteld op 1 juli 2022, teneinde deze beheermaatschappijen, beleggingsmaatschappijen en personen die advies geven over rechten van deelneming in icbe’s of deze verkopen, voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op het einde van de overgangsregeling en bijgevolg ook op de verplichting om een KID op te stellen. Aangezien de datum van toepassing van Gedelegeerde Verordening (EU) .../2021 is vastgesteld op 1 juli 2022 en het einde van de overgangsregeling moet samenvallen met de datum van toepassing van Gedelegeerde Verordening (EU) .../2021, is Verordening (EU) nr. 1286/2014 gewijzigd bij Verordening (EU) .../2021 van het Europees Parlement en de Raad 11 om de overgangsregeling te verlengen tot en met 30 juni 2022.

(6) De op grond van artikel 78 van Richtlijn 2009/65/EG vereiste “essentiële beleggersinformatie” en de op grond van Verordening (EU) nr. 1286/2014 vereiste “essentiële-informatiedocumenten” houden grotendeels dezelfde informatievereisten in. Daarom moet worden voorkomen dat retailbeleggers in PRIIP’s die geïnteresseerd zijn in het verwerven van rechten van deelneming in icbe’s, vanaf 1 juli 2022 beide documenten ontvangen voor een zelfde financieel product. Derhalve moet worden vastgesteld dat het KID moet worden geacht te voldoen aan de vereisten voor het document met essentiële beleggersinformatie als vereist bij Richtlijn 2009/65/EG.

(7) Richtlijn 2009/65/EG moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.