Overwegingen bij COM(2021)461 - Standpunt EU in het regionaal stuurcomité van de Vervoersgemeenschap in verband met de oprichting van een technisch comité voor het vervoer over water en multimodaliteit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het Verdrag tot oprichting van de Vervoersgemeenschap (TCT) is bij Besluit (EU) 2019/392 3 van de Raad namens de Unie goedgekeurd en op 1 mei 2019 in werking getreden.

(2) Het regionaal stuurcomité is bij het TCT opgericht voor het beheer en de goede uitvoering van dat verdrag. Overeenkomstig artikel 26 van het TCT kan het regionale stuurcomité besluiten technische comités op te richten.

(3) Elk technisch comité kan binnen zijn bevoegdheidsdomein voorstellen voor besluiten indienen bij het regionaal stuurcomité. De technische comités bestaan uit vertegenwoordigers van de overeenkomstsluitende partijen. Alle EU-lidstaten kunnen deelnemen als waarnemer.

(4) Het regionale stuurcomité zal binnenkort een besluit aannemen tot oprichting van een technisch comité voor het vervoer over water en multimodaliteit.

(5) De oprichting van een technisch comité voor het vervoer over water en multimodaliteit zal bijdragen tot de correcte uitvoering van het verdrag met de oprichting van een vervoersgemeenschap op het gebied van vervoer over de weg, per spoor, over de binnenwateren en over zee en anderzijds de ontwikkeling van een vervoersnetwerk tussen de Europese Unie en de Zuidoost-Europese Partijen.

(6) Het technisch comité voor het vervoer over water en multimodaliteit zal zich buigen over de kritieke aspecten van het vervoer over water (maritieme aangelegenheden, binnenwateren en havens) en multimodaal vervoer en krijgt de opdracht het efficiënt gebruik daarvan te bevorderen.

(7) Het is passend het standpunt vast te stellen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het regionaal stuurcomité, aangezien die besluiten noodzakelijk zijn voor de tenuitvoerlegging van het verdrag en bindend zullen zijn voor de Unie.