Overwegingen bij COM(2021)472 - Toepassing van de bepalingen van het Schengenacquis met betrekking tot het Schengeninformatiesysteem in Cyprus

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Krachtens artikel 3, lid 2, van de akte van toetreding van 2003 zijn de bepalingen van het Schengenacquis welke niet in artikel 3, lid 1, bedoeld worden, in Cyprus slechts toepasselijk op grond van een daartoe strekkend besluit van de Raad, nadat overeenkomstig de toepasselijke Schengenevaluatieprocedures is geconstateerd dat in Cyprus aan de nodige voorwaarden voor de toepassing van alle onderdelen van het betreffende acquis is voldaan, inclusief de effectieve toepassing van alle Schengenvoorschriften overeenkomstig de overeengekomen gemeenschappelijke normen en de grondbeginselen.

(2) De toepasselijke Schengenevaluatieprocedures zijn vastgesteld in Verordening (EU) nr. 1053/2013 van de Raad 9 . Bij een dergelijke evaluatie moet echter rekening worden gehouden met de bijzondere omstandigheden van Cyprus, zoals erkend in Protocol nr. 10 bij de akte van toetreding van 2003. Voorts heeft Cyprus in zijn verklaring van gereedheid opnieuw toegezegd om, zodra de evaluatie is afgerond, regelmatig aan aanvullende Schengenevaluaties te worden onderworpen met betrekking tot de aspecten van het Schengenacquis die tegen die tijd op grond van een daartoe strekkend besluit van de Raad van toepassing zullen worden.

(3) De Schengenevaluatie met betrekking tot gegevensbescherming in Cyprus is in november 2019 uitgevoerd. In het evaluatieverslag dat bij Uitvoeringsbesluit C(2020) 8150 van de Commissie is aangenomen overeenkomstig artikel 14, lid 5, van Verordening (EU) nr. 1053/2013 van 7 oktober 2013, is bevestigd dat in Cyprus aan de noodzakelijke voorwaarden voor de toepassing van het Schengenacquis met betrekking tot gegevensbescherming is voldaan.

(4) Overeenkomstig artikel 1, lid 1, van Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/450 van de Commissie 10 is geconstateerd dat het nationale systeem van Cyprus technisch gereed is voor aansluiting op het Schengeninformatiesysteem.

(5) Aangezien Cyprus zodoende de nodige technische en juridische regelingen heeft getroffen om gegevens uit het Schengeninformatiesysteem te verwerken en aanvullende informatie uit te wisselen, kan de Raad thans de datum bepalen waarop het Schengenacquis met betrekking tot het Schengeninformatiesysteem in Cyprus van toepassing zal worden.

(6) Dit besluit moet de overdracht van gegevens uit het Schengeninformatiesysteem aan Cyprus mogelijk maken. Door het concrete gebruik van die gegevens moet de Commissie zich ervan kunnen vergewissen of de bepalingen van het Schengenacquis met betrekking tot het Schengeninformatiesysteem in Cyprus correct worden toegepast. Nadat is geconstateerd dat in Cyprus aan de nodige voorwaarden voor de toepassing van alle onderdelen van het Schengenacquis is voldaan, moet de Raad een besluit nemen over de afschaffing van de controles aan de binnengrenzen.

(7) De datum voor de afschaffing van de controles aan de binnengrenzen met Cyprus moet bij afzonderlijk besluit van de Raad worden vastgesteld. Tot de in dat besluit vastgestelde datum moeten aan het gebruik van het Schengeninformatiesysteem in Cyprus bepaalde beperkingen worden gesteld.

(8) Wat IJsland en Noorwegen betreft, houdt dit besluit een ontwikkeling in van de bepalingen van het Schengenacquis in de zin van de door de Raad van de Europese Unie en de Republiek IJsland en het Koninkrijk Noorwegen gesloten overeenkomst inzake de wijze waarop deze twee staten worden betrokken bij de uitvoering, de toepassing en de ontwikkeling van het Schengenacquis 11 , die vallen onder het gebied dat in artikel 1, punt G, van Besluit 1999/437/EG van de Raad 12 is bedoeld.

(9) Wat Zwitserland betreft, houdt dit besluit een ontwikkeling in van de bepalingen van het Schengenacquis in de zin van de Overeenkomst tussen de Europese Unie, de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de wijze waarop Zwitserland wordt betrokken bij de uitvoering, de toepassing en de ontwikkeling van het Schengenacquis 13 , die vallen onder het gebied dat is bedoeld in artikel 1, punt G, van Besluit 1999/437/EG, in samenhang met artikel 3 van Besluit 2008/146/EG van de Raad 14 en artikel 3 van Besluit 2008/149/JBZ van de Raad 15 .

(10) Wat Liechtenstein betreft, vormt dit besluit een ontwikkeling van de bepalingen van het Schengenacquis in de zin van het Protocol tussen de Europese Unie, de Europese Gemeenschap, de Zwitserse Bondsstaat en het Vorstendom Liechtenstein betreffende de toetreding van het Vorstendom Liechtenstein tot de Overeenkomst tussen de Europese Unie, de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de wijze waarop Zwitserland wordt betrokken bij de uitvoering, de toepassing en de ontwikkeling van het Schengenacquis 16 die vallen onder het gebied bedoeld in artikel 1, punt G, van Besluit 1999/437/EG van de Raad, in samenhang met artikel 3 van Besluit 2011/349/EU van de Raad 17 en artikel 3 van Besluit 2011/350/EU van de Raad 18 .