Overwegingen bij COM(2021)612 - Gedeeltelijke opschorting van de Overeenkomst met Belarus inzake de versoepeling van de afgifte van visa

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De overeenkomst tussen de EU en de Republiek Belarus inzake de versoepeling van de afgifte van visa 12  (“de visumversoepelingsovereenkomst”) is op 1 juli 2020 in werking getreden, samen met de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Belarus inzake de overname van personen die zonder vergunning op het grondgebied verblijven 13 (“de overnameovereenkomst”).

(2) De visumversoepelingsovereenkomst heeft tot doel om op basis van wederkerigheid de afgifte van visa voor een voorgenomen verblijf van ten hoogste 90 dagen per periode van 180 dagen aan burgers van de Unie en Belarus te versoepelen. De visumversoepelingsovereenkomst bevordert de contacten tussen mensen en gemeenschappelijke waarden, waaronder mensenrechten en democratische beginselen.

(3) Op grond van artikel 14, lid 5, van de visumversoepelingsovereenkomst kan elke partij deze overeenkomst geheel of gedeeltelijk schorsen. Het besluit tot schorsing moet uiterlijk 48 uur vóór de inwerkingtreding worden meegedeeld aan de andere partij. De partij die de toepassing van deze overeenkomst heeft geschorst, stelt de andere partij onverwijld in kennis van het feit dat de redenen voor die schorsing zijn vervallen zodra dit het geval is.

(4) Als reactie op de aanhoudende brute repressie tegen alle segmenten van de Belarussische samenleving, en met name de kaping van een passagiersvlucht op 23 mei 2021, heeft de EU Belarussische luchtvaartmaatschappijen verboden over het grondgebied van de Unie te vliegen en te landen op EU-luchthavens, en een vierde pakket sancties tegen personen en entiteiten en gerichte economische sancties ingesteld bij Verordening (EG) nr. 765/2006 14 en Besluit 2012/642/GBVB 15 .

(5) Belarus reageerde hierop door op 28 juni 2021 aan te kondigen de deelname aan het Oostelijk Partnerschap en de overnameovereenkomst op te schorten. Op 8 september 2021 is bij het parlement van Belarus een wet ingediend over de opschorting van de overnameovereenkomst met de EU.

(6) Litouwen, en meer recentelijk Polen en Letland, werden intussen geconfronteerd met een ongekende toename van irreguliere migratiestromen vanuit Belarus. Deze plotselinge stijging wijst erop dat het regime irreguliere migratie voor politieke doeleinden aanmoedigt, en met name wraak neemt op Litouwen, Polen en Letland voor hun standpunt inzake Belarus.

(7) Deze acties van Belarus zijn in strijd met de grondbeginselen op basis waarvan de overeenkomst werd gesloten, en druisen in tegen de belangen van de EU en haar lidstaten. De acties van Belarus stroken niet met de mensenrechten en de democratische beginselen en leiden tot irreguliere migratie vanuit het grondgebied van Belarus naar de Unie.

(8) Daarom moet de toepassing van sommige bepalingen van de visumversoepelingsovereenkomst voor bepaalde categorieën aanvragers van een visum voor kort verblijf, namelijk leden van officiële delegaties, nationale en regionale regeringen en parlementen, het grondwettelijk hof en het hooggerechtshof van Belarus, worden opgeschort,