Overwegingen bij COM(2021)588 - Toewijzing van de vangstmogelijkheden in het kader van het protocol (2021-2026) tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met Mauritanië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De huidige partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en Mauritanië 3 is op 8 augustus 2008 van toepassing geworden en is nog steeds van toepassing. Het huidige protocol tot uitvoering van deze overeenkomst loopt af op 15 november 2021.

(2) Op 8 juli 2019 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met de Islamitische Republiek Mauritanië (hierna “Mauritanië” genoemd) onderhandelingen te starten met het oog op het sluiten van een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en Mauritanië (hierna “de nieuwe partnerschapsovereenkomst” genoemd) en een nieuw uitvoeringsprotocol (hierna “het nieuwe protocol” genoemd).

(3) De onderhandelingen werden succesvol afgerond met de parafering van de nieuwe partnerschapsovereenkomst en het nieuwe protocol op 28 juli 2021. De nieuwe overeenkomst komt in de plaats van de huidige partnerschapsovereenkomst.

(4) Op […] heeft de Raad Besluit (EU) 2021/xxxx 4 betreffende de ondertekening van de nieuwe partnerschapsovereenkomst en het nieuwe protocol aangenomen, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(5) De vangstmogelijkheden waarin het nieuwe protocol voorziet, moeten voor de gehele periode van toepassing ervan worden verdeeld over de lidstaten.

(6) Deze verordening dient zo spoedig mogelijk in werking te treden wegens het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de visserijzone van Mauritanië en de noodzaak de periode waarin die activiteiten worden onderbroken, zo kort mogelijk te houden.

(7) Om ervoor te zorgen dat de vaartuigen van de Unie hun visserijactiviteiten kunnen voortzetten, zal het nieuwe protocol voorlopig van toepassing zijn met ingang van de datum van de ondertekening ervan. Deze verordening moet daarom met ingang van diezelfde datum van toepassing zijn.