Overwegingen bij COM(2021)611 - Toewijzing van vangstmogelijkheden in het kader van het protocol (2021-2024) voor de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met de Cookeilanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 10 mei 2017 is de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden 6 (“de overeenkomst”), die was goedgekeurd bij Besluit (EU) 2017/418 van de Raad 7 , in werking getreden. Het protocol voor de uitvoering van de overeenkomst (“het protocol”) wordt sinds 14 oktober 2016 8 voorlopig toegepast voor een periode van vier jaar.

(2) Het protocol is met één jaar verlengd en loopt af op 13 november 2021 9 .

(3) Op 7 juli 2020 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met de Cookeilanden onderhandelingen te openen over een nieuw protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij.

(4) Na afloop van deze onderhandelingen is het protocol op 28 juli 2021 geparafeerd.

(5) Op […] heeft de Raad Besluit (EU) 2021/... 10 betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van het nieuwe protocol aangenomen, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(6) De vangstmogelijkheden waarin het protocol voorziet, moeten voor de gehele periode van toepassing van het protocol worden verdeeld over de lidstaten.

(7) Deze verordening dient zo spoedig mogelijk in werking te treden wegens het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de visserijgebieden van de Cookeilanden en om onderbrekingen van die activiteiten na het aflopen van het huidige protocol te voorkomen.

(8) Om ervoor te zorgen dat de vaartuigen van de Unie hun visserijactiviteiten kunnen uitoefenen, zal het protocol voorlopig van toepassing zijn met ingang van de datum van de ondertekening ervan. Deze verordening moet daarom met ingang van diezelfde datum van toepassing zijn.