Overwegingen bij COM(2021)614 - Ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol (2021-2024) inzake de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met de Cookeilanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden 7 (“de partnerschapsovereenkomst”), die is goedgekeurd bij Besluit (EU) 2017/418 van de Raad 8 , is op 10 mei 2017 in werking getreden. De partnerschapsovereenkomst en het bijbehorende uitvoeringsprotocol werden sinds 14 oktober 2016 voorlopig toegepast 9 , voor een periode van vier jaar.

(2) Op 7 juli 2020 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om onderhandelingen aan te gaan met de regering van de Cookeilanden over de sluiting van een nieuw protocol inzake de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst.

(3) In afwachting van de afronding van de onderhandelingen werd het huidige protocol met één jaar verlengd, wat betekent dat het op 13 november 2021 afloopt 10 .

(4) De onderhandelingen zijn succesvol afgerond en op 28 juli 2021 is een nieuw protocol inzake de uitvoering van de partnerschapsovereenkomst (“het protocol”) geparafeerd.

(5) Het protocol moet ervoor zorgen dat de Unie en de regering van de Cookeilanden hun samenwerking op het gebied van de bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijwateren van de Cookeilanden kunnen voortzetten, en dat de Unievaartuigen in die wateren kunnen blijven vissen.

(6) Het protocol moet derhalve namens de Europese Unie worden ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(7) Gezien het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de vangstgebieden van de Cookeilanden en de noodzaak om te voorkomen dat die activiteiten na het verstrijken van het huidige protocol moeten worden onderbroken, moet het protocol zo spoedig mogelijk in werking treden.

(8) Daarom moet het protocol, zodra het is ondertekend, voorlopig worden toegepast.

(9) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is geraadpleegd overeenkomstig artikel 42 van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad 11 en heeft op [datum invoegen] een advies uitgebracht 12 .