Overwegingen bij COM(2022)38 - Standpunt EU in het Internationaal Centrum voor beslechting van investeringsgeschillen (Icsid)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Raad van Bestuur van het Icsid zal via een schriftelijke procedure die op 21 maart 2022 moet worden afgerond stemmen over wijzigingen van de Icsid-regels, die rechtsgevolgen zullen hebben in de zin van artikel 218, lid 9, VWEU.

(2) De Europese Unie is geen lid van het Icsid. De Unie heeft in haar handels- en investeringsovereenkomsten die voorzien in investeringsbescherming en de beslechting van investeringsgeschillen echter steeds de Icsid-regels opgenomen.

(3) In advies 2/15 van 16 mei 2017 10 heeft het Hof van Justitie verduidelijkt dat buitenlandse directe investeringen onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie vallen, terwijl de bevoegdheid inzake buitenlandse niet-directe investeringen en de beslechting van investeringsgeschillen een gedeelde bevoegdheid van de Unie en haar lidstaten is.

(4) Door de hervorming van de Icsid-regels zullen de Icsid-bepalingen betreffende aanvullende mogelijkheden mogelijk van toepassing worden op geschillen die aanhangig worden gemaakt tegen regionale organisaties voor economische integratie, zoals de Europese Unie. De Unie gebruikt de Icsid-regels ook in haar verdragen en deze kunnen door investeerders uit de Unie worden gebruikt in zaken tegen derde landen, door investeerders van buiten de Unie tegen lidstaten van de Unie of tegen de Unie zelf wanneer aan de desbetreffende vereisten van het Icsid-Verdrag is voldaan 11 . De wijzigingen van de Icsid-regels zullen dus rechtsgevolgen hebben voor de werking en de toepassing van door de Unie gesloten internationale overeenkomsten en voor het verloop van gerechtelijke procedures waarbij de Unie partij zou zijn. De Unie heeft dus een bijzonder belang bij de hervorming van de Icsid-regels.

(5) 26 lidstaten van de Unie zijn lid van het Icsid. Die lidstaten kunnen deelnemen aan de Raad van Bestuur en in het kader van de schriftelijke procedure stemmen over de gewijzigde regels.

(6) Daarom zou de Raad het standpunt van de Unie ten aanzien van de beoogde wijzigingen van de Icsid-regels moeten vaststellen, zodat de lidstaten die partij zijn bij het Icsid-Verdrag, gezamenlijk optredend in het belang van de Unie, in de Raad van Bestuur van het Icsid het standpunt van de Unie kunnen verwoorden.

(7) In het kader van de procedures van het Icsid-Verdrag zorgen de wijzigingen voor de actualisering en ontwikkeling van de bestuurs- en financiële reglementen van het Icsid, de institutionele regels van het Icsid, de Procedureregels voor Arbitrage van het Icsid en de Procedureregels voor Bemiddeling van het Icsid. De wijzigingen zullen onder meer leiden tot een grotere transparantie van de procedures, de bepalingen inzake vroegtijdige afwijzing van ongegronde vorderingen en zekerheidstelling voor de kosten verduidelijken, en uitvoering geven aan openbaarmakingsverplichtingen voor financiering door derden.

(8) In het kader van procedures op grond van de aanvullende mogelijkheden van het Icsid zorgen de voorgestelde wijzigingen voor de actualisering en ontwikkeling van de bestuurs- en financiële reglementen voor de aanvullende mogelijkheden van het Icsid, de Icsid-Procedureregels voor aanvullende mogelijkheden voor arbitrage en de Icsid-Procedureregels voor aanvullende mogelijkheden voor bemiddeling. Het grootste deel van de wijziging van de procedures van het Icsid-Verdrag zal ook worden weerspiegeld in de Icsid-regels inzake aanvullende mogelijkheden. Daarnaast zal het toepassingsgebied van de procedures voor aanvullende mogelijkheden worden uitgebreid tot onder meer geschillen waarbij regionale organisaties voor economische integratie betrokken zijn.

(9) In het kader van procedures voor feitenonderzoek van het Icsid zorgen de voorgestelde wijzigingen voor de actualisering en ontwikkeling van de zelfstandige Icsid-regels voor feitenonderzoek en de bestuurs- en financiële reglementen voor feitenonderzoek van het Icsid.

(10) In het kader van de mediation door het Icsid stelt het hervormingsvoorstel een nieuwe reeks Icsid-Procedureregels voor Mediation en bestuurs- en financiële reglementen voor mediation vast.

(11) De Commissie heeft, samen met de regeringen van de lidstaten die partij zijn bij het Icsid-Verdrag, op basis van overeengekomen standpunten van de Unie het voortouw genomen bij de onderhandelingen over de geactualiseerde regels. Met de wijzigingen wordt tegemoetgekomen aan de huidige bezorgdheid over het bestaande systeem voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten en worden de Icsid-regels en ‑reglementen aanzienlijk verbeterd.

(12) Het standpunt dat overeenkomstig dit besluit namens de Unie moet worden ingenomen, laat het belangrijkste streven van de Europese Unie en haar lidstaten, de oprichting van een permanent multilateraal investeringsgerecht dat het huidige systeem van investeringsarbitrage zou vervangen door een permanent mechanisme, onverlet.