Overwegingen bij COM(2022)47 - Wijziging verordening 2021/2085 voor de oprichting van Gemeenschappelijke Ondernemingen in het kader van Horizon Europa betreffende chips

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij Verordening (EU) 2021/2085 van de Raad 22 is de oprichting geregeld van de Gemeenschappelijke Ondernemingen in het kader van Horizon Europa, waaronder ook de Gemeenschappelijke Onderneming “Digitale sleuteltechnologieën”.

(2) De Gemeenschappelijke Onderneming “Digitale sleuteltechnologieën” is gericht op duidelijk gedefinieerde thema’s, en de onderzoeks- en innovatiewerkzaamheden die op het gebied van deze thema’s worden verricht, stellen de Europese industrie in staat de meest innovatieve technologieën in elektronische componenten en systemen te ontwerpen, fabriceren en gebruiken.

(3) Bij Verordening (EU) [...] 23 wordt een kader vastgesteld om de veerkracht van de Unie op het gebied van halfgeleidertechnologie te vergroten, waarbij investeringen worden gestimuleerd, het vermogen van de toeleveringsketen van de Unie voor halfgeleiders wordt versterkt en de samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie wordt geïntensiveerd. Om de voorwaarden te scheppen die nodig zijn om de industriële innovatiecapaciteit van de Unie te versterken, wordt het initiatief Chips voor Europa (“het initiatief”) opgericht. Met het oog op een consistente uitvoering van het initiatief moet de Europese Raad voor halfgeleiders de raad van overheidsinstanties van advies voorzien.

(4) De in het kader van het initiatief ondersteunde werkzaamheden moeten worden gefinancierd uit Verordening (EU) 2021/695 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het programma Horizon Europa 24 en uit Verordening (EU) 2021/694 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het programma Digitaal Europa 25 .

(5) Het initiatief heeft tot doel het concurrentievermogen en de veerkracht van de technologische en industriële basis van halfgeleiders te versterken en tegelijkertijd de innovatiecapaciteit van het ecosysteem voor halfgeleiders te versterken, de afhankelijkheid van een beperkt aantal ondernemingen en geografische gebieden in derde landen te verminderen en haar capaciteit voor het ontwerpen en produceren van geavanceerde componenten te versterken. Deze doelstellingen moeten worden ondersteund door de kloof tussen het geavanceerde onderzoeks- en innovatievermogen van de Unie en de industriële exploitatie daarvan te overbruggen. Het initiatief moet capaciteitsopbouw bevorderen om ontwerp, productie en systeemintegratie op het gebied van halfgeleidertechnologieën van de volgende generatie mogelijk te maken en de samenwerking tussen belangrijke spelers in de hele Unie te verbeteren, en zo de toeleverings- en waardeketens voor halfgeleiders in Europa te versterken, belangrijke industriële sectoren te bedienen en nieuwe markten te creëren.

(6) Het initiatief moet worden uitgevoerd aan de hand van werkzaamheden waarvoor wordt geput uit de sterke kennisbasis die met de Gemeenschappelijke Onderneming “Digitale sleuteltechnologieën” is verworven. De Gemeenschappelijke Onderneming “Digitale sleuteltechnologieën” moet, via een instrument of procedure waarin Horizon Europa of het programma Digitaal Europa voorziet, worden belast met het verlenen van financiële steun aan acties die in het kader van het initiatief worden gefinancierd. Verder moet de Gemeenschappelijke Onderneming “Digitale sleuteltechnologieën” worden hernoemd tot de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips. Gedurende de looptijd van de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips moet ten minste 2,5 miljard EUR worden besteed aan proeflijnen, ontwerpinfrastructuur, kenniscentra en andere werkzaamheden voor capaciteitsopbouw.

(7) De werkzaamheden die door de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips worden gefinancierd, moeten onder één enkel werkprogramma vallen, dat door de raad van bestuur moet worden goedgekeurd. Voordat elk werkprogramma wordt opgesteld, moet de raad van overheidsinstanties, rekening houdend met het advies van de Europese Raad voor halfgeleiders en de input van andere relevante belanghebbenden, met inbegrip van, in voorkomend geval, routekaarten van de Alliantie voor processors en halfgeleidertechnologieën 26 , het deel van het werkprogramma bepalen dat werkzaamheden met betrekking tot capaciteitsopbouw en onderzoeks- en innovatiewerkzaamheden betreft, met inbegrip van de bijbehorende uitgavenramingen. In dit kader moeten in de raad van overheidsinstanties uitsluitend de Commissie en overheidsinstanties uit de lidstaten zitting hebben. Vervolgens moet de uitvoerend directeur op basis van dit eerder bepaalde deel het werkprogramma opstellen, dat werkzaamheden met betrekking tot capaciteitsopbouw en onderzoeks- en innovatiewerkzaamheden omvat, evenals de bijbehorende uitgavenramingen.

(8) Bij de goedkeuring van het werkprogramma door de raad van bestuur geldt dat het stemrecht voor het deel van het werkprogramma dat werkzaamheden met betrekking tot capaciteitsopbouw betreft, beperkt moet blijven tot de Commissie en de lidstaten. De stemrechten voor het deel van het werkprogramma dat werkzaamheden met betrekking tot onderzoek en innovatie betreft moeten gelijkelijk worden verdeeld tussen de Commissie, de deelnemende staten en de particuliere leden. Indien over een van de twee delen van het werkprogramma geen beslissing kan worden genomen, mag alleen het deel van het werkprogramma waarover positief is beslist worden goedgekeurd.

(9) De raad van overheidsinstanties moet verantwoordelijk zijn voor de selectie van de projecten voor werkzaamheden met betrekking tot capaciteitsopbouw. In dit kader moeten in de raad van overheidsinstanties uitsluitend de Commissie en overheidsinstanties uit de lidstaten zitting hebben.

(10) De raad van overheidsinstanties moet verantwoordelijk zijn voor de selectie van de projecten voor werkzaamheden met betrekking tot onderzoek en innovatie.

(11) Om de uitvoering van de acties van het initiatief te versnellen en de samenwerking tussen juridische entiteiten, en met name onderzoeks- en technologieorganisaties, te verbeteren, mogen bepaalde voorstellen voor acties alleen voor financiering in aanmerking komen als de actie wordt uitgevoerd door juridische entiteiten die samenwerken binnen een consortium van ten minste drie juridische entiteiten uit drie verschillende lidstaten. Dat consortium zou kunnen worden gestructureerd in de vorm van een Europees consortium voor chipinfrastructuur, zoals voorgesteld in de chipverordening, of op basis van andere uit hoofde van het Unierecht beschikbare rechtsinstrumenten. Aangezien de in het kader van het initiatief ondersteunde en door de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips uitgevoerde werkzaamheden worden gefinancierd uit de programma’s Horizon Europa en Digitaal Europa, moet de in artikel 128 van Verordening (EU) 2021/2085 van de Raad bedoelde financiële bijdrage van de Unie aan de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips dienovereenkomstig worden verhoogd. De administratieve kosten van de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips moeten daarnaast in overeenstemming met de uitbreiding van de operationele taken worden verhoogd. De particuliere leden horen niet bij te dragen in de extra administratieve kosten.

(12) Financiële steun voor activiteiten in het kader van het programma Digitaal Europa moet voldoen aan Verordening (EU) 2021/694.

(13) De Gemeenschappelijke Onderneming voor chips moet samenwerking tussen de Unie en internationale actoren vergemakkelijken door een samenwerkingsstrategie te formuleren, onder meer door gebieden voor samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en de ontwikkeling van vaardigheden in kaart te brengen en die te bevorderen, en door acties uit te voeren indien er sprake is van wederzijds voordeel, voornamelijk op basis van wederkerigheid.

(14) Verordening (EU) 2021/2085 van de Raad moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.