Overwegingen bij COM(2022)116 - Standpunt EU in de Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites-CoP19)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (“de Overeenkomst”) is door de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2015/451 van de Raad van 6 maart 20155 en is op 1 juli 1975 in werking getreden.

(2) Ingevolge artikel XI, lid 3, van de Overeenkomst kan de Conferentie van de Partijen onder meer besluiten tot wijziging van bijlagen I en II goedkeuren.

(3) Bovendien kan overeenkomstig artikel XVI van het Verdrag elke Partij aan het Secretariaat een lijst voorleggen van soorten waarvan zij verklaart dat deze, binnen de grenzen van haar rechtsbevoegdheid, zijn onderworpen aan een verordening die ten doel heeft hun exploitatie te verhinderen of te beperken en waarvoor de samenwerking met de andere Partijen bij de controle op de handel noodzakelijk is.

(4) De Conferentie van de Partijen bij de Overeenkomst zal zich tijdens haar 19e vergadering van 14 tot en met 25 november 2022 buigen over voorstellen met betrekking tot de samenstelling van Cites-bijlagen I en II. De partijen moeten dergelijke voorstellen uiterlijk op 17 juni 2022 indienen bij het Secretariaat van de Overeenkomst.

(5) Voorstellen om soorten in bijlage III op te nemen, waarvoor geen besluit van de Conferentie van de Partijen nodig is, moeten desalniettemin ten minste drie maanden vóór een van haar vergaderingen worden ingediend.

(6) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen met betrekking tot de aan de Conferentie van de Partijen voor te leggen voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen, aangezien de wijzigingen voor de Unie bindend zullen zijn.

(7) Het voorgestelde standpunt dat bij de behandeling van de voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen door de Conferentie van de Partijen moet worden ingenomen, is gebaseerd op een deskundige analyse van de verdiensten van deze voorstellen, overeenkomstig de in de Overeenkomst vastgestelde criteria en in het licht van de beste beschikbare wetenschappelijke gegevens. Deze gegevens ondersteunen de specifieke voorstellen met betrekking tot de samenstelling van de bijlagen die in dit besluit worden uiteengezet, om ervoor te zorgen dat de handel in de desbetreffende soorten geen bedreiging vormt voor hun voortbestaan in het wild.