Overwegingen bij COM(2022)176 - Standpunt EU in EPO-comité opgericht bij Tijdelijke Economische partnerschapsovereenkomst tussen Ghana en EU mbt vaststelling van reglement van orde voor geschillenbeslechting

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Tijdelijke Economische Partnerschapsovereenkomst (“EPO”) tussen Ghana, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds (“de Overeenkomst”), is op 28 juli 2016 ondertekend door de Europese Unie en haar lidstaten3. Zij wordt sinds 15 december 2016 voorlopig toegepast tussen de EU en haar lidstaten, enerzijds, en Ghana, anderzijds4.

(2) Krachtens artikel 73, lid 3, van de Overeenkomst is het EPO-comité verantwoordelijk voor het beheer van alle door de Overeenkomst bestreken gebieden en voor de uitvoering van alle in de Overeenkomst genoemde taken.

(3) Op de procedures voor de beslechting van geschillen is volgens artikel 59 het reglement van orde van toepassing, dat het EPO-comité drie maanden na zijn instelling vaststelt.

(4) Overeenkomstig artikel 64, lid 2, wordt een gedragscode aan het reglement van orde gehecht. De gedragscode heeft tot doel de leidende beginselen voor en de rechten en verplichtingen van scheidsrechters vast te stellen. Het is passend dat de gedragscode voor scheidsrechters mutatis mutandis van toepassing is op bemiddelaars.

(5) Het EPO-comité zal in de tweede helft van 2022 een besluit over zijn reglement van orde voor geschillenbeslechting vaststellen.

(6) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het EPO-comité, aangezien het beoogde besluit van het EPO-comité juridisch bindende regels voor de geschillenbeslechting vaststelt.