Overwegingen bij COM(2022)242 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 1305/2013 wat betreft een maatregel om tijdelijke steun te verlenen uit het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (Elfpo)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Landbouwers en plattelandsbedrijven zijn ongekend zwaar getroffen door de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne. Stijgende prijzen voor productiemiddelen, met name voor energie, meststoffen en diervoeders, hebben geleid tot een economische ontwrichting van landbouw en platteland en tot liquiditeitsproblemen bij landbouwers en bij kleine plattelandsbedrijven die actief zijn op het gebied van de verwerking, afzet of ontwikkeling van landbouwproducten. Daardoor is een uitzonderlijke situatie ontstaan die moet worden aangepakt.

(2) Om de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne het hoofd te bieden, is er een nieuwe, uitzonderlijke en tijdelijke maatregel nodig voor de aanpak van de liquiditeitsproblemen, die een gevaar vormen voor de continuïteit van de landbouwactiviteiten en van kleine bedrijven die actief zijn op het gebied van de verwerking, afzet of ontwikkeling van landbouwproducten.

(3) De steun, die het concurrentievermogen van de agro-industrie en de levensvatbaarheid van de landbouwbedrijven moet veiligstellen, moet berusten op objectieve en niet-discriminerende criteria die ervoor zorgen dat de beschikbare middelen zoveel mogelijk terechtkomen bij hen die het meest te lijden hebben onder de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne. Bij dergelijke criteria kan in het geval van landbouwers worden gedacht aan productiesectoren, soorten landbouw of landbouwbedrijfsstructuren, en in het geval van kmo’s aan sectoren, soorten activiteiten, soorten regio’s of andere specifieke beperkingen.

(4) De huidige, dramatische crisis bevestigt de noodzaak om de transitie naar duurzaamheid te bespoedigen teneinde beter voorbereid te zijn op toekomstige crises; de steun in het kader van deze maatregel mag daarom niet leiden tot een verlaging van het totale aandeel van de Elfpo-bijdrage dat is gereserveerd voor de in artikel 59, lid 6, van Verordening (EU) nr. 1305/2013 bedoelde maatregelen.

(5) Vanwege de urgentie en het tijdelijke en uitzonderlijke karakter van deze maatregel moet worden voorzien in een eenmalige betaling en een einddatum voor de toepassing van de maatregel, terwijl gememoreerd moet worden aan het beginsel dat betalingen van de Commissie moeten worden gedaan overeenkomstig de begrotingskredieten en onder voorbehoud van de beschikbaarheid van begrotingsmiddelen.

(6) Om ervoor te zorgen dat de zwaarst getroffen landbouwers en kmo’s meer steun krijgen, moet het de lidstaten worden toegestaan om de hoogte van de vaste bedragen te variëren naargelang van de categorie waarin een in aanmerking komende begunstigde valt, bijvoorbeeld door bepaalde marges of brede categorieën vast te stellen, op basis van objectieve en niet-discriminerende criteria.

(7) Om een adequate financiering van de nieuwe maatregel te waarborgen en tegelijk te voorkomen dat andere doelstellingen van de plattelandsontwikkelingsprogramma’s in het gedrang komen, moet een maximumpercentage voor de bijdrage van de Unie aan deze maatregel worden vastgesteld.

(8) Verordening (EU) nr. 1305/2013 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(9) In het licht van de Russische invasie van Oekraïne en de urgentie om de gevolgen daarvan voor de agrovoedingssector van de Unie te bestrijden, wordt het nodig geacht een uitzondering te maken op de periode van acht weken genoemd in artikel 4 van Protocol nr. 1 betreffende de rol van de nationale parlementen in de Europese Unie, dat gehecht is aan het Verdrag betreffende de Europese Unie, het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

(10) Gezien de urgentie van de situatie ten gevolge van de Russische invasie van Oekraïne, moet deze verordening in werking treden op de dag van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.