Overwegingen bij COM(2022)345 - Standpunt EU in het Gemengd Comité EU-CTC inzake vereenvoudiging van formaliteiten in het goederenverkeer en de uitnodiging aan Oekraïne om toe te treden tot de overeenkomsten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De overeenkomst inzake de vereenvoudiging van de formaliteiten in het goederenverkeer 3 van 20 mei 1987 en de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer 4 van 20 mei 1987 (hierna “de overeenkomsten” genoemd) zijn gesloten tussen de Europese Economische Gemeenschap, de Republiek Oostenrijk, de Republiek Finland, de Republiek IJsland, het Koninkrijk Noorwegen, het Koninkrijk Zweden en de Zwitserse Bondsstaat op 20 mei 1987 en in werking getreden op 1 januari 1988.

(2) Oekraïne heeft de wens geuit tot de overeenkomsten toe te treden zodra het aan de toetredingsvoorwaarden heeft voldaan.

(3) Krachtens artikel 11, lid 3, van de overeenkomst inzake de vereenvoudiging van de formaliteiten in het goederenverkeer kan het bij die overeenkomst ingestelde Gemengd Comité EU-CTC bij besluit uitnodigingen aan derde landen vaststellen om tot de overeenkomst toe te treden.

(4) Krachtens artikel 15, lid 3, van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer kan de bij die overeenkomst ingestelde Gemengde Commissie EU-CTC bij besluit uitnodigingen aan derde landen vaststellen om tot de overeenkomst toe te treden.

(5) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité en de Gemengde Commissie die bij de respectieve overeenkomst zijn ingesteld, aangezien de besluiten waarbij Oekraïne wordt uitgenodigd om tot de overeenkomsten toe treden, voor de Unie bindend zullen zijn.

(6) De overeenkomsten maken deel uit van het EU-acquis en maken deel uit van de pretoetredingsstrategie voor Oekraïne. De overeenkomsten zullen efficiënte procedures voor grensoverschrijding tussen Oekraïne en de overeenkomstsluitende partijen waarborgen.

(7) De uitnodigingen zijn in overeenstemming met het advies van de Commissie over het toetredingsverzoek van Oekraïne tot de Europese Unie en de goedkeuring van dat advies door de Europese Raad van 23 juni 2022, waarbij Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat heeft gekregen.

(8) De Unie moet in het Gemengd Comité en de Gemengde Commissie die bij de overeenkomsten zijn ingesteld, derhalve een positief standpunt innemen ten aanzien van een uitnodiging om tot die overeenkomsten toe te treden, en dat standpunt moet worden gebaseerd op de daartoe strekkende ontwerpbesluiten.

(9) In overeenstemming met de overeenkomsten wordt een derde land dat is uitgenodigd om toe te treden, partij bij de overeenkomst door een akte van toetreding neer te leggen, en wordt de toetreding van kracht op de eerste dag van de tweede maand na de neerlegging van de toetredingsakte.

(10) Om de tijdige toetreding van Oekraïne te vergemakkelijken, moet dit besluit onverwijld worden vastgesteld.