Overwegingen bij COM(2022)464 - Wijziging Besluit (EU) 2021/1345 mbt onderhandelingen met Colombia en Mexico met het oog op het sluiten van overeenkomsten inzake de handel in biologische producten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad 5 biedt de mogelijkheid om de markt van de Unie open te stellen voor biologische producten uit derde landen die in het kader van een handelsovereenkomst zijn erkend als landen met een productiesysteem dat aan dezelfde doelstellingen en beginselen voldoet omdat in het kader van dat systeem voorschriften worden toegepast die hetzelfde conformiteitsniveau garanderen als die van de Unie.

(2) Bij Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad 6 werd machtiging verleend tot het openen van onderhandelingen over overeenkomsten inzake de handel in biologische producten tussen de Europese Unie en Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Tunesië, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

(3) De Commissie heeft de onderhandelingen met Colombia en Mexico geopend in het kader van een eerdere onderhandelingsmachtiging. Die machtiging hield een beperking in van de duur van de onderhandelingen, die niet binnen de gestelde termijn konden worden afgerond. Het is dan ook passend Besluit (EU) 2021/1345 te wijzigen om Colombia en Mexico in het toepassingsgebied van dat besluit op te nemen.

(4) De onderhandelingsrichtsnoeren in het addendum bij Besluit (EU) 2021/1345 moeten worden gewijzigd om daarin een verwijzing naar Colombia en Mexico op te nemen.

(5) Besluit (EU) 2021/1345 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.