Overwegingen bij COM(2022)421 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een protocol tot uitvoering van de visserijovereenkomst met Mauritius (2022-2026)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 28 januari 2014 heeft de Raad zijn goedkeuring gehecht aan Besluit 2014/146/EU van de Raad 4 betreffende de sluiting van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Mauritius (hierna “de overeenkomst” genoemd).

(2) Het eerste protocol 5 bij de overeenkomst voorzag, voor een periode van drie jaar, in vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Unie die vissen in de visserijzone in Mauritiaanse wateren, en in de financiële tegenprestatie van de Unie. De periode waarin dat protocol van toepassing was, is op 27 januari 2017 verstreken.

(3) Het tweede protocol 6 bij de overeenkomst voorzag, voor een periode van vier jaar, in vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Unie die vissen in de visserijzone in Mauritiaanse wateren, en in de financiële tegenprestatie van de Unie. De periode waarin dat protocol van toepassing was, is op 7 december 2021 verstreken.

(4) Bij Besluit (EU) 2022/614 van de Raad 7 werd machtiging verleend voor een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en Mauritius 8 waarbij de toepassing van het meest recente protocol werd verlengd tot en met 4 oktober 2022. 

(5) Op 28 september 2021 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met Mauritius onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van een nieuw protocol tot uitvoering van de overeenkomst.

(6) Die onderhandelingen zijn succesvol afgerond en een nieuw uitvoeringsprotocol bij de overeenkomst (hierna “het protocol” genoemd) is op 7 mei 2022 voor een periode van 4 jaar geparafeerd.

(7) Het doel van het protocol is uitvoering te geven aan de overeenkomst om zo de Europese Unie en Mauritius de mogelijkheid te bieden om nauwer samen te werken bij de bevordering van samenwerking op het gebied van de oceaaneconomie, aquacultuur, duurzame ontwikkeling van de oceanen, maritieme ruimtelijke ordening, mariene energie en marien milieu, en de ontwikkeling van het maritiem beleid en de blauwe economie, en bij te dragen tot fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in de visserijsector.

(8) Het protocol dient dan ook namens de Unie te worden ondertekend, onder voorbehoud van sluiting op een later tijdstip.

(9) Het protocol dient zo spoedig mogelijk te worden geïmplementeerd wegens het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de Mauritiaanse visserijzone en de noodzaak om de periode waarin die activiteiten worden onderbroken, zo kort mogelijk te houden.

(10) Het protocol moet derhalve met ingang van de datum van de ondertekening ervan voorlopig van toepassing zijn en dit besluit moet in werking treden op de datum van de vaststelling ervan.

(11) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is overeenkomstig artikel 42 van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad 9 geraadpleegd en heeft op [datum invoegen] een advies uitgebracht,