Overwegingen bij COM(2022)576 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een overeenkomst met de Seychellen inzake de toegang voor Seychelse vissersvaartuigen tot de wateren van Mayotte

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 10 februari 2015 heeft de Raad zijn goedkeuring gehecht aan Besluit 2015/238/EU van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen inzake de toegang voor vissersvaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren tot de onder de jurisdictie van de Europese Unie vallende wateren en mariene biologische rijkdommen van Mayotte 5 (hierna “de overeenkomst van 2015” genoemd).

(2) De overeenkomst van 2015 voorzag, voor een periode van zes jaar vanaf de voorlopige toepassing ervan, in vangstmogelijkheden voor Seychelse vaartuigen in de visserijzone onder de soevereiniteit of de jurisdictie van de Unie in Mayotte. De periode waarin die overeenkomst van toepassing was, is op 20 mei 2020 verstreken.

(3) Op basis van artikel 17 van de overeenkomst is zij stilzwijgend verlengd met een periode van zes jaar.

(4) Op 24 oktober 2019 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met de Seychellen onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van een nieuwe overeenkomst 6 . Die onderhandelingen zijn succesvol afgerond en een nieuwe overeenkomst (hierna “de overeenkomst” genoemd) is op 10 juni 2022 geparafeerd.

(5) De nieuwe overeenkomst is erop gericht het strategische partnerschap met de Seychellen verder te versterken en de technische en financiële voorwaarden van de overeenkomst af te stemmen op de in 2020 ondertekende partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij 7 met de Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol, en bij te dragen tot verantwoorde visserij in EU-wateren en tot de ontwikkeling van het visserijbeleid in Mayotte.

(6) De overeenkomst moet namens de Unie worden ondertekend onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(7) Om ervoor te zorgen dat de vaartuigen van de Republiek der Seychellen hun visserijactiviteiten zo snel mogelijk kunnen voortzetten, moet de overeenkomst na de ondertekening, maar niet eerder dan met ingang van 1 januari 2023, voorlopig worden toegepast en met het oog op beter administratief beheer van de vismachtigingen moet dit besluit in werking treden zodra het is aangenomen.

(8) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is geraadpleegd overeenkomstig artikel 42 van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad 8 en heeft op [datum invoegen] een advies uitgebracht.