Overwegingen bij COM(2023)151 - Machtiging voor onderhandelingen over wijziging van het Verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming van terrorisme over de definitie van terroristische misdrijven

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) In 2022 heeft het Comité van Ministers van de Raad van Europa het Comité terrorismebestrijding van de Raad van Europa (hierna “CDCT” genoemd) opdracht gegeven onderhandelingen te starten over de herziening van de wettelijke definitie van terroristische misdrijven die moet worden toegepast door de partijen bij het Verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming van terrorisme (hierna “Verdrag nr. 196” genoemd).

(2) Op 2 december 2022 heeft het CDCT besloten de definitie van terroristische misdrijven te herzien en de formele onderhandelingen over de tekst van die definitie te starten tijdens zijn vergadering van 23-25 mei 2023.

(3) De Unie is partij bij Verdrag nr. 196. Zij heeft haar bevoegdheid op dit gebied uitgeoefend door de vaststelling van Richtlijn (EU) 2017/541 van het Europees Parlement en de Raad27 tot vaststelling van minimumvoorschriften voor de wettelijke definitie van misdrijven en sancties op het gebied van terroristische misdrijven en misdrijven in verband met terroristische activiteiten.

(4) De definitie van terroristische misdrijven valt onder het Unierecht, met name onder artikel 3 van Richtlijn (EU) 2017/541. De herziening van de definitie van terroristische misdrijven in Verdrag nr. 196 kan gevolgen hebben voor gemeenschappelijke regels die zijn vastgesteld bij Richtlijn (EU) 2017/541 of het toepassingsgebied ervan wijzigen. Daarom is de Unie exclusief bevoegd om aan de onderhandelingen deel te nemen,