Overwegingen bij COM(2023)216 - Toewijzing van de vangstmogelijkheden in het kader van het uitvoeringsprotocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met Madagaskar

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Commissie heeft namens de Europese Unie onderhandeld over een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Madagaskar (hierna “de partnerschapsovereenkomst” genoemd) en over een nieuw uitvoeringsprotocol bij die partnerschapsovereenkomst (hierna “het protocol” genoemd).

(2) Ter afronding van de onderhandelingen zijn op 28 oktober 2022 de partnerschapsovereenkomst en het protocol geparafeerd.

(3) De partnerschapsovereenkomst voorziet in de intrekking van de vorige partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen dezelfde partijen, die van toepassing is sinds 19 december 20074.

(4) Overeenkomstig Besluit (EU) 2023/... van de Raad5 zijn de nieuwe partnerschapsovereenkomst en het bijbehorende protocol op [...] ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(5) De overeenkomstig de aanbevelingen en resoluties van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan vastgestelde vangstmogelijkheden voor de over grote afstanden trekkende visbestanden waarin het protocol voorziet, moeten voor de gehele periode van toepassing van het protocol worden verdeeld over de lidstaten.

(6) Deze maatregelen zijn urgent gezien het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de visserijzone van Madagaskar en de noodzaak om die activiteiten zo weinig mogelijk te onderbreken. Bijgevolg zal het protocol voorlopig van toepassing zijn met ingang van 1 juli 2023, onder voorbehoud van de ondertekening ervan, of met ingang van de datum van de ondertekening ervan indien die na 1 juli 2023 plaatsvindt, zodat de vaartuigen van de Unie zo spoedig mogelijk visserijactiviteiten kunnen verrichten. Deze verordening moet daarom met ingang van diezelfde datum van toepassing zijn.