Overwegingen bij COM(2023)218 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met Madagaskar en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2023‐2027)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Madagaskar (hierna “Madagaskar” genoemd)5, die bij Verordening (EG) nr. 31/2008 van de Raad6 is goedgekeurd, is op 1 januari 2007 voorlopig van toepassing geworden7. Het bijbehorende protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de overeenkomst, is op diezelfde dag van toepassing geworden en is meermaals vervangen.

(2) Het meest recente protocol bij de overeenkomst liep af op 31 december 2018.

(3) Op 4 juni 2018 heeft de Raad een besluit8 aangenomen waarbij de Commissie werd gemachtigd om onderhandelingen met Madagaskar te openen over een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij (“de partnerschapsovereenkomst”) en een nieuw uitvoeringsprotocol bij die overeenkomst (“het protocol”).

(4) Tussen juli 2018 en oktober 2022 vonden acht onderhandelingsronden met Madagaskar plaats over de partnerschapsovereenkomst en het bijbehorende protocol. Die onderhandelingen zijn afgerond en de partnerschapsovereenkomst en het bijbehorende protocol zijn op 28 oktober 2022 geparafeerd.

(5) De partnerschapsovereenkomst en het bijbehorende protocol moeten ervoor zorgen dat de vaartuigen van de Unie in de visserijzone van Madagaskar kunnen vissen en dat de Unie en Madagaskar nauw samenwerken aan de verdere bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van Madagaskar en de Indische Oceaan. Deze samenwerking draagt tevens bij aan fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in de visserijsector.

(6) Derhalve moeten de partnerschapsovereenkomst en het protocol namens de Unie worden ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(7) Deze handelingen moeten zo spoedig mogelijk worden toegepast wegens het economische belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de visserijzone van Madagaskar en de noodzaak om de periode waarin die activiteiten worden onderbroken, zo kort mogelijk te houden.

(8) De partnerschapsovereenkomst en het bijbehorende protocol moeten derhalve voorlopig van toepassing zijn met ingang van 1 juli 2023, onder voorbehoud van de ondertekening ervan, of met ingang van de datum van de ondertekening ervan indien die na 1 juli 2023 plaatsvindt.

(9) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is overeenkomstig artikel 42 van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad9 geraadpleegd en heeft op [datum invoegen] advies uitgebracht,