Overwegingen bij COM(2023)253 - Ondertekening en voorlopige toepassing van het Protocol tot uitvoering van de visserijovereenkomst met Kiribati (2023‐2028)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Op 23 juli 2007 heeft de Raad zijn goedkeuring gehecht aan Verordening (EG) nr. 893/20071 betreffende de sluiting van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de Republiek Kiribati, anderzijds (“de overeenkomst”).

(2) Het eerste protocol2 bij de overeenkomst voorzag voor een periode van zes jaar in vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Unie die in de visserijzone in de wateren van Kiribati vissen, alsmede in de financiële tegenprestatie van de Unie. De periode waarin dat protocol van toepassing was, liep af op 15 september 2012.

(3) Het tweede protocol3 bij de overeenkomst voorzag voor een periode van drie jaar in vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Unie die in de visserijzone in de wateren van Kiribati vissen, alsmede in de financiële tegenprestatie van de Unie. De periode waarin dat protocol van toepassing was, liep af op 15 september 2015.

(4) Op 28 januari 2015 machtigde de Raad de Commissie om met Kiribati onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van een nieuw protocol tot uitvoering van de overeenkomst4. Die onderhandelingen zijn afgerond en op 18 december 2022 is een nieuw protocol tot uitvoering van de overeenkomst (“het protocol”) voor een periode van vijf jaar (2023-2028) geparafeerd.

(5) Het doel van het protocol is uitvoering te geven aan de overeenkomst teneinde vangstmogelijkheden toe te kennen aan vaartuigen van de Unie in de visserijgebieden in de wateren van Kiribati, en de Unie en Kiribati in staat te stellen nauwer samen te werken aan de bevordering van de samenwerking op het gebied van de duurzame ontwikkeling van de oceanen, het visserijbeleid en de blauwe economie en tegelijkertijd bij te dragen tot fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in de visserijsector.

(6) Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Unie in de wateren van Kiribati, op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies en met inachtneming van de instandhoudings- en beheersmaatregelen die zijn vastgesteld door de Commissie voor de visserij in de westelijke en centrale Stille Oceaan.

(7) Het protocol dient dan ook namens de Unie te worden ondertekend, onder voorbehoud van sluiting op een later tijdstip.

(8) Het protocol moet zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd vanwege het economisch belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de wateren van Kiribati en om ervoor te zorgen dat die activiteiten zo snel mogelijk kunnen worden hervat. Het protocol moet derhalve met ingang van de datum van de ondertekening ervan voorlopig van toepassing zijn en dit besluit moet in werking treden op de datum van de vaststelling ervan.

(9) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is overeenkomstig artikel 42, lid 1, van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad5 geraadpleegd en heeft op [datum invoegen] een advies uitgebracht.