Overwegingen bij COM(2023)251 - Sluiting van het Protocol tot uitvoering van de visserijovereenkomst met Kiribati (2023‐2028)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Overeenkomstig Besluit [XXX] van de Raad van […]2 is het Protocol tot uitvoering van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de Republiek Kiribati, anderzijds (2023-2028)3 (“het protocol”) ondertekend op […], onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

(2) Het doel van het protocol is uitvoering te geven aan de partnerschapsovereenkomst inzake visserij teneinde vangstmogelijkheden toe te kennen aan vaartuigen van de Unie in de visserijgebieden in de wateren van Kiribati, en de Unie en Kiribati in staat te stellen nauwer samen te werken aan de bevordering van de samenwerking op het gebied van de duurzame ontwikkeling van de oceanen en het visserijbeleid en tegelijkertijd bij te dragen tot fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in de visserijsector.

(3) Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Unie in de wateren van Kiribati, op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies en met inachtneming van de instandhoudings- en beheersmaatregelen die zijn vastgesteld door de Commissie voor de visserij in de westelijke en centrale Stille Oceaan.

(4) Het protocol moet namens de Unie worden goedgekeurd.

(5) Bij artikel 9 van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij is een gemengde commissie opgericht die belast is met de controle op de toepassing van de overeenkomst. Krachtens de artikelen 8 en 18 van het protocol kan de gemengde commissie bepaalde wijzigingen van het protocol goedkeuren. Om de goedkeuring van die wijzigingen te vergemakkelijken, moet onder bepaalde materiële en procedurele voorwaarden aan de Commissie de bevoegdheid worden verleend om deze wijzigingen namens de Unie goed te keuren volgens een vereenvoudigde procedure.

(6) Het standpunt van de Unie inzake de voorgestelde wijzigingen van het protocol moet door de Raad worden bepaald. De voorgestelde wijzigingen moeten worden goedgekeurd tenzij een blokkerende minderheid in de zin van artikel 16, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie er bezwaar tegen maakt.

(7) De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming is overeenkomstig artikel 42, lid 1, van Verordening (EU) 2018/1725 van het Europees Parlement en de Raad4 geraadpleegd en heeft op [datum invoegen] een advies uitgebracht.

(8) Dit besluit moet zo spoedig mogelijk in werking treden vanwege het economisch belang van de visserijactiviteiten van de Unie in de wateren van Kiribati en om ervoor te zorgen dat die activiteiten zo snel mogelijk kunnen worden hervat.