Overwegingen bij COM(2023)499 - Wijziging van de bijlagen II en V bij Verordening 396/2005 wat maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen van tricyclazool in of op bepaalde producten betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1)Voor tricyclazool zijn maximumresidugehalten (MRL’s) vastgesteld in bijlage V bij Verordening (EG) nr. 396/2005.

(2)Overeenkomstig artikel 6, leden 2 en 4, van Verordening (EG) nr. 396/2005 is een aanvraag voor invoertoleranties ingediend voor tricyclazool, dat in Brazilië wordt gebruikt op rijst. De aanvrager voert aan dat het toegestane gebruik van die stof op dat gewas in Brazilië leidt tot residuen die het MRL in Verordening (EG) nr. 396/2005 overschrijden en dat een hoger MRL nodig is om handelsbelemmeringen voor de invoer van dit gewas te vermijden.

(3)Overeenkomstig artikel 8 van Verordening (EG) nr. 396/2005 heeft de betrokken lidstaat deze aanvraag geëvalueerd en is het evaluatieverslag bij de Commissie ingediend.

(4)De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft de aanvraag en het evaluatieverslag beoordeeld, waarbij zij bijzondere aandacht heeft besteed aan de risico’s voor de consument en, in voorkomend geval, voor dieren en zij heeft een met redenen omkleed advies over het voorgestelde MRL uitgebracht 3 . Zij heeft dat advies naar de aanvrager, de Commissie en de lidstaten gezonden en openbaar gemaakt.

(5)De EFSA heeft geconcludeerd dat voor het betrokken product aan alle vereisten met betrekking tot de volledigheid van de ingediende gegevens was voldaan en dat de door de aanvrager gevraagde wijziging van het MRL op grond van een consumentenblootstellingsbeoordeling voor 27 specifieke Europese consumentengroepen uit het oogpunt van de consumentenveiligheid aanvaardbaar was. De EFSA heeft rekening gehouden met de meest recente informatie over de toxicologische eigenschappen van de stof, die voorheen niet beschikbaar was en pas bij de betrokken aanvraag is verstrekt. Noch uit de gegevens over de levenslange blootstelling aan deze stof via de consumptie van alle voedingsmiddelen die deze stof kunnen bevatten, noch uit de gegevens over de blootstelling op korte termijn door hoge consumptie van de desbetreffende producten is gebleken dat er een risico bestaat dat de aanvaardbare dagelijkse inname of de acute referentiedosis wordt overschreden.

(6)Op grond van het met redenen omklede advies van de EFSA en rekening houdend met de in artikel 14, lid 2, van Verordening (EG) nr. 396/2005 genoemde factoren, is het passend te concluderen dat de voorgestelde wijziging van het MRL voldoet aan de vereisten van dat artikel.

(7)Verordening (EG) nr. 396/2005 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(8)Het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders heeft binnen de door zijn voorzitter vastgestelde termijn geen advies uitgebracht. De in deze verordening vervatte maatregelen moeten daarom door de Raad worden vastgesteld.