Overwegingen bij COM(2023)727 - Wijziging van Beschikking 89/367/EEG tot instelling van een Permanent Comité voor de bosbouw

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Bij Beschikking 89/367/EEG van de Raad5 is een Permanent Comité voor de bosbouw ingesteld teneinde een nauwere en constantere samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie op het gebied van de bosbouw tot stand te brengen en aldus de bosbouwmaatregelen te ondersteunen die worden genomen in het kader van het Uniebeleid inzake landbouw en plattelandsontwikkeling.

(2) De bredere bijdrage van bossen aan de doelstellingen van de mededeling van de Commissie van 11 december 2019 getiteld “De Europese Green Deal”6, waaronder voor klimaat, biodiversiteit en duurzame bio-economie, vereist een inclusievere en beter gecoördineerde bosgovernancestructuur van de Unie, waarin alle doelstellingen van de mededeling van de Commissie van 16 juli 2021 getiteld “Nieuwe EU-bosstrategie voor 2030”7 en hun onderlinge verbanden tot uiting komen.

(3) De ervaring en deskundigheid van het Permanent Comité voor de bosbouw en de Werkgroep bos en natuur ten aanzien van vraagstukken in verband met bossen en bosbouw die zich voordoen op de verschillende beleidsterreinen van de Unie, zijn van belang voor de bredere bijdrage van bossen en bosbouw aan belangrijke doelstellingen en initiatieven van de Unie, zoals de Europese Green Deal en de nieuwe EU-bosstrategie, en voor het bevorderen van samenhang en synergieën tussen beleidsinitiatieven van de Unie en de lidstaten die relevant zijn voor bossen en bosbouw.

(4) Een inclusievere en beter gecoördineerde bosgovernancestructuur van de Unie kan op de meest doeltreffende manier worden bereikt door het takenpakket van het Permanent Comité voor de bosbouw te verbreden en de taken en de samenstelling ervan te verduidelijken. In het licht van die wijzigingen moet het Permanent Comité voor de bosbouw ook worden omgedoopt tot de Permanente Deskundigengroep voor bos en bosbouw. Op verzoek van de Commissie of van een lidstaat moet hij zich buigen over alle vraagstukken en aspecten in verband met bossen en bosbouw die zich voordoen op de verschillende beleidsterreinen van de Unie. Het is daarom passend ervoor te zorgen dat de lidstaten vertegenwoordigers aanwijzen van de autoriteiten die bevoegd zijn voor de specifieke beleidsdoelstellingen.

(5) Beschikking 89/367/EEG moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd,